Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • В яких ресторанах України «подають рак та інфаркт»: результати дослідження

В яких ресторанах України «подають рак та інфаркт»: результати дослідження

2 хв на прочитання24 Лютого 2020, 16:17
Поділитись:
24.02.2020 | Олег Листопад

Якщо у закладах громадського харчування дозволено тютюнопаління, то разом із їжею відвідувачі вживають канцерогени та розмаїття отрут, що поступово стають причиною великої кількості тяжких захворювань. Такі
результати показало дослідження, яке провели експерти ГО «Життя» у співпраці з американською організацією “Campaign for Tobacco-Free Kids” упродовж серпня-вересня 2019 року. Результати дослідження та їхній аналіз були оприлюднені сьогодні на прес-конференції у Києві.

У закладах громадського харчування, де в порушення закону дозволяють куріння сигарет чи кальяну, рівень твердих мікрочасточок (PM₂.₅) у 17 разів вищий, ніж у місцях, вільних від куріння, і складає у середньому 1241 мікрограм на м³ (мкг/м³) проти 73 мкг/м³ у приміщеннях, де не курять.

«Рівень PM₂.₅ перевищував 250,5 мкг/м³ - рівень, який у США класифікують як "небезпечний", – зазначив учасник прес-конференції кандидат медичних наук Отто Стойка.

За словами експерта, від хвороб, пов’язаних із впливом
вторинного тютюнового диму, щорічно помирають близько 14 тисяч українців, які не є курцями. «Ось чому так важливо забезпечити чисте повітря у громадських місцях на законодавчому рівні, аби здорові люди надалі не наражалися на небезпечний дим сигарет чи кальянів», – додав пан Стойка.

Довідка. РМ – це дрібнодисперсні тверді  частинки (від «fine particulate matter»). РМ2.5 – це частки розміром 2,5 мікрометра. Через свої невеликі розміри вони можуть проникати через стінки капілярів бронхів і з током крові розноситися по усьому тілу. А через свою форму (мають гострі виступи) вони спрацьовують в нашому тілі як наждачний пил.

«Закон забороняє курити сигарети, кальяни та електронні сигарети в кафе, барах, ресторанах. Іншими словами, у приміщенні будь-якого закладу де подають напої або їжу, куріння заборонено. Моніторинг продемонстрував, що повітря в закладах, у яких курять сигарети/вейпи або кальяни критично небезпечне і у 17 разів брудніше порівняно із закладами в яких не курять», – сказав GreenPost "фахівець Центру "Життя" Дмитро Купира.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання3 години тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання4 години тому
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання7 годин тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання9 годин тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання11 годин тому
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання18 годин тому
Азербайджан готовий підтримувати достойну участь України у Кліматичному саміті СОР29 в Баку
2 хв на прочитанняВчора
Земельні махінації на 3,3 млн грн: на Житомирщині перед судом постане держреєстраторка
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання10 хвилин тому
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитаннягодина тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання2 години тому
Корисні звички Ризик розвитку раку Хвороби серця
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитання5 годин тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання6 годин тому
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитання6 годин тому
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання8 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання9 годин тому