Догори
Дати відгук

В уряді уже не приховують, що допомагають вугільній генерації Ахметова

3 хв на прочитання12 Травня 2020, 09:17
Поділитись:

У Кабміні уже прямо говорять, що держава орієнтується не на розвиток відновлювальної енергетики, а на розвиток вугільної галузі. Про це заявила тимчасова в.о. міністра енергетики і захисту довкілля Ольга Буславець.

Так, на одному з телеефірів вона заявила, що «зелена» енергетика не надто влаштовує Мінекоенерго через свою ненадійність.

«На жаль, «зелена» генерація у нас – це негарантоване виробництво. Коли світить сонце і коли найшла хмара – буде різне виробництво. Тобто вона не балансує, а навпаки дає ще більше збудження в системі. Зазвичай система в нас балансується гідроелектростанціями, але у нас маловодний рік і цей інструмент у нас дуже обмежений. І наші водосховища мають недостатньо води для того, щоб її балансувати, як це робилось в попередні роки», - розповіла міністерка.

Тому «…в нас залишається теплова генерація. Так, вона стара, вона вже потребує або значної модернізації, або заміни на нову генеруючу потужність. Але, на жаль, ми не побудували нові потужності в тепловій генерації, які б могли маневрувати».

Буславець повідомила, що наразі розробляється комплекс антикризових заходів, які мають допомогти Ахметову запустити свою вугільну галузь:

«Після того, як ми реалізуємо план антикризових заходів, які я називала і які було затверджено Прем’єр-міністром, вугільна галузь теж почне працювати. Буде зрозуміло коли і як вони будуть свою продукцію постачати і отримувати за це кошти. Якщо це буде реалізовано, компанія ДТЕК пообіцяла найближчим часом вивести своїх шахтарів на шахти».

І взагалі, Україна стратегічно розвиватиме саме вугільну галузь. Але не факт, що державну.

«По державному сектору – там проблема глибше і вона не вирішувалась, на жаль, протягом всіх років нашої незалежності. Тому там ми передбачаємо розробку концепції того, яким чином буде далі працювати ця галузь. Для цього потрібно буде розробити на п’ять років паливний баланс, щоб зрозуміти, який ресурс потрібний з цих шахт, які шахти потребують вкладень і закладення нових лав, і як буде розвиватися в подальшому ця галузь».

Нагадаємо, окрім недовіри до відновлювальної енергетики, у Мінекоенерго прийняли рішення щодо тимчасового закриття трьох енергоблоків українських АЕС. У міністерстві пояснюють це необхідністю балансу енергосистеми. Водночас критики цього рішення стверджують, що система «балансується» під олігарха Рината Ахметова та його вугільної генерації. І Прем'єр Шмигаль, і в.о. міністра Буславець працювали раніше в енергохолдинзі Ахметова ДТЕК.

Також нагадаємо, що Україна на папері зобов'язалася рухатися в напрямку нульових викидів вуглецю у повітря і кліматичної нейтральності. Однак у той час, як більшість країн планують досягнути цього до 2050 року (а деякі навіть раніше), то Україна – до 2070 року. Як бачимо, навіть ці плани поставлено на паузу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.