Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • В Україні збільшено один із видів пенсії: хто отримуватиме до 4200 гривень

В Україні збільшено один із видів пенсії: хто отримуватиме до 4200 гривень

Така пенсія індексуватиметься щорічно у березні

2 хв на прочитання15 Серпня 2023, 16:25
Поділитись:

В Україні виплачуються пенсії за віком, вислугою років, втратою годувальника, також є пенсія за особливі заслуги. З 1 липня розмір пенсії за особливі заслуги становить 4200 гривень. Хто може її отримувати?

Про призначення пенсії за особливі заслуги та суми, які виплачуються українцям розповіли у Головному управлінні Пенсійного фонду у Вінницькій області.

Так, фахівці ПФУ пояснили, що з 1 липня 2023 року набули чинності зміни до законів України, якими врегульовано питання соціального захисту борців за незалежність України у XX столітті. А саме, згідно із Законом від 29.05.2023 р. №3113, у новій редакції викладено закони «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» та «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Таким чином, особам, визнаними борцями за незалежність України, які комуністичним режимом були засуджені за їхнє переконання, встановлено надбавку до пенсії у розмірі 4200 грн

Важливо відзначити, що така пенсія індексуватиметься щорічно у березні, починаючи з 2024 року, а це означає, що її розмір збільшуватиметься.

Пенсія за особливі заслуги призначають з дня звернення або з дня набуття права на неї, якщо звернення відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття такого права, але не раніше 01.07.2023 року, на підставі довідки регіональної комісії обласної державної адміністрації, що підтверджує, вищезгаданий статус особи.

Також решті категорій громадян, які мають особливі заслуги перед Україною, встановлюється розмір надбавки за схемою у розмірі від 23% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Також є й категорії громадян, кому скасовано виплати пенсії за особливі заслуги. Так, із Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» вилучено статті, які визначали радянські звання та ордени основою призначення нових пенсій.

Також цей вид пенсійної виплати тепер не призначатимуть народним депутатам України, депутатам чотирьох і більше скликань ЗС АР Крим, обласних, районних та міських рад.

Однак пенсії, призначені до 01.07.2023 року, продовжують виплачуватись на встановлених раніше умовах та підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму.

У разі, якщо особа одночасно має право на надбавку з кількох підстав, встановлюється велика надбавка у максимальному розмірі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Ракус із раною за два дні до того, як його помітили з припаркою з лікарського листя. Фото: Armas
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитання8 хвилин тому
Ракета стартапу HyImpulse за кілька днів до запуску. Фото: HyImpulse/Handout/dpa
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитаннягодина тому
Виготовлення систем ППО Пожежа в Берліні Отруний дим
У Берліні на заводі з виготовлення систем ППО та ракет сталася пожежа: місто в отруйному диму
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
2 хв на прочитання3 години тому
Глобальний екологічний фонд допоможе Україні запустити проєкти зі створення сталої транспортної інфраструктури для захисту біорізноманіття
1 хв на прочитання3 години тому
Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники
9 хв на прочитання4 години тому
Україна та Молдова продовжують співпрацю у сфері довкілля та синхронно прямують до ЄС
1 хв на прочитання6 годин тому
Сотні тисяч риб загинули у В'єтнамі — Азія потерпає від палючої спеки
2 хв на прочитання9 годин тому