Догори
Дати відгук

В Україні за Програмою медгарантій торік допомогу отримали 22 мільйони пацієнтів

Пріоритетом був розвиток реабілітації в системі охорони здоровʼя.

2 хв на прочитання20 Травня 2024, 17:02
В Україні за Програмою медгарантій торік допомогу отримали 22 мільйони пацієнтів
pixabay В Україні за Програмою медгарантій торік допомогу отримали 22 мільйони пацієнтів pixabay
Поділитись:

У 2023 році меддопомогу в межах Програми медгарантій отримали 22 мільйони українців.

Про це йдеться у звіті Національної служби здоровʼя України, передає «Укрінформ».

«Понад 22 мільйони пацієнтів отримали медичну допомогу за Програмою медичних гарантій у 2023 році. Торік виплачено понад 133 мільярди гривень медичним закладам за договорами з НСЗУ», – йдеться у звіті.

Як зазначається у документі, минулого року в Програмі медичних гарантій було 44 пакети медпослуг. Пріоритетом був розвиток реабілітації в системі охорони здоровʼя.

Зокрема, напрямок реабілітації надавався в межах двох пакетів НСЗУ – «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах».

За першим пакетом з НСЗУ уклали договір 383 медзаклади, які надали послуги з реабілітації 148 071 пацієнту.

За пакетом реабілітації в стаціонарі медичні послуги надавали 256 закладів охорони здоровʼя, де допомогу отримали 109 558 пацієнтів.

Як зазначають в НСЗУ, у 2024 році сфера реабілітації розвиватиметься і надалі. Міністерство охорони здоров’я визначило шість спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня, які братимуть участь у розробленні методології реабілітаційних процесів.

Також у 2023 році, за даними звіту НСЗУ, було збільшено кількість фахівців, які надають допомогу за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні».

Спеціальне навчання за програмою mhGAP, розробленою ВООЗ, в Україні пройшло понад 70 тисяч фахівців, які навчилися надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою тощо.

За даними звіту, медпослуги при ментальних розладах за цим пакетом надавали 782 медичні заклади, 117 698 пацієнтів отримали допомогу фахівців.

Як зазначається у звіті, протягом 2023 року понад 2,2 мільйона пацієнтів отримали препарати та медичні вироби за програмою реімбурсації «Доступні ліки». Ліки від серцево-судинних захворювань, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, цукровому діабеті 2 типу отримали понад 32 мільйона пацієнтів, імуносупресивні лікарські засоби – понад 1 тисяча пацієнтів, інсулін – 192 тисячі пацієнтів, ліки при нецукровому діабеті – майже 2 тисячі пацієнтів, ліки при розладах поведінки та психіки – понад 35 тисяч пацієнтів, препарати для знеболення - 1,4 тисяча пацієнтів, ліки при хворобі Паркінсона – понад 19,5 тисяч пацієнтів.

До програми «Доступні ліки» минулого року долучилося 12 437 аптек.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.