Догори
Дати відгук

В Україні є фермери, які культивують жаб: заморожений напівфабрикат коштує 450−650 грн/кг

Жаби — канібали, вони буквально за два дні з’їли все потомство.

3 хв на прочитання19 Січня 2022, 12:27
Поділитись:

На Львівщині працює єдина в Україні ферма із розведення їстівних жаб. Про це пише agronews.ua.

«Ідея ця з’явилася завдяки місцевому ландшафту та французькій кухні: на фермі була місцина, де збиралася вода, з цим треба було щось зробити. У фермерському ресторані готують французькі страви, тому для повноти кулінарної картини не вистачало жаб. А навіщо їх десь купувати, коли можна виростити самостійно? Зараз ми на власному досвіді розбираємося, як краще розводити жаб, в Україні цій справі немає де навчитися», — розповів Андрій Дзюбан, співвласник ферми Tante Snails.

З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів, коментує співвласник ферми.

Коли на фермі вирішили культивувати жаб, знайшли підходящий вид у Франції — гібрид між річковою та озерною жабою. За пару амфібій заплатили майже $ 100. Отже зараз все «поголів’я» української ферми походить від французьких жаб. 

Щоб почати жаб’ячий бізнес — треба мати декілька водойм і нічні ліхтарі які живляться від сонячних батарей: на це світло прилітають комахи, якими жаби і харчуються. Це достатньо простий вид бізнесу для теплої пори року, оскільки взимку жаби зариваються в мул і сплять там до весни. На фермі жаби живуть у невеличкому ставку.

«Головне для нас — не відгодівля амфібій, питання — у відтворенні і розмноженні популяції. Треба зловити момент для вчасного відселення дорослих жаб від мальків — цього року ми зробити цього не встигли! Оскільки жаби — канібали, вони буквально за два дні з’їли все потомство. Якщо все добре, за літо мальки набирають вагу і вже на другий рік їх можна використовувати як маточне стадо або забирати на переробку. Ми хочемо відточити технологію вирощування амфібій, розробити бізнес-модель жаб’ячої ферми, порахувати витрати за рік і подивитися наскільки ця справа перспективна», — додає Дзюбан.

Підкреслимо, в 2021 році на фермі Tante Snails виростили біля тонни жаб. Все що отримали — продали не виходячи за межі господарства. Тут є дегустаційна зона, де туристи залюбки ласують жаб’ячими лапками.

Орієнтовна ціна на заморожений напівфабрикат — 450−650 грн/кг, вартість залежить від «калібру» смаколика.

«Нашими їстівними жабами постійно цікавляться — на ферму часто телефонують. Цей продукт делікатесний, дорогий — завойовує популярність, на нього є стабільний попит в середині країни. Скільки б ми не виростили жаб, бачу, що все можна збути по непоганій ціні. Навіть не треба думати про експорт», — вважає фермер.

До слова, ціни на гречку, борошно, цукор та молоко контролюватиме держава.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
 У Чернівцях зрізали дерево біля університету
Екоцид у Чернівцях - біля університету цинічно знищили улюблене дерево туристів
2 хв на прочитання29 хвилин тому
Зафіксовано два підземні поштовхи
На Закарпатті вчора зафіксували два невідчутних землетруси
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
В Україні День захисту дітей перенесли з 1 червня на 20 листопада - причини
1 хв на прочитання3 години тому
Світовий рекорд: київські діти створили унікальне арт-полотно
Унікальний мистецький проєкт київських дітей встановив світовий рекорд
2 хв на прочитання7 годин тому
«Це не табір — це гулаг»: нові докази масового вивезення українських дітей
3 хв на прочитання8 годин тому
Невидима рана шкіри: чому гідраденіт гнійний вимагає уваги саме сьогодні
4 хв на прочитання9 годин тому
Міська оаза: як створити зелений рай на балконі чи даху — навіть без саду
3 хв на прочитання14 годин тому
250 мільйонів бджіл вирвалися на волю: перекинулась вантажівка з вуликами у США
2 хв на прочитання15 годин тому