Догори
Дати відгук

В Україні сьогодні відзначають нове державне свято

9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. 

3 хв на прочитання09 Травня 2023, 12:46
Поділитись:

9 травня відтепер буде в Україні не Днем перемоги, а Днем Європи. Відповідно до вчорашнього указу президента вже сьогодні Україна вперше святкує День Європи разом з усіма країнами ЄС.

Учора ж Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, який скасовує державне свято День перемоги, натомість встановлює 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Законопроєкт ще належить ухвалити парламенту. Але немає сумніву, що депутати за це проголосують, остаточно покінчивши з рештками традицій побєдобєсія в нашій країні.

Зеленський встановив 9 травня Днем Європи, "усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань".

Культ Дня Перемоги 9 травня і пов’язане з ним побєдобєсіє є потужними складовими рашизму і однією з ключових ідеологічних підвалин російського режиму.

З травня 2014 традиції відзначення Дня перемоги зазнали в Україні докорінних змін. На противагу агресивному російському «можем повторіть» гаслом відзначення перемоги над нацизмом стало загальноєвропейське «ніколи знову». А новим символом замість червоних прапорів і георгіївських стрічок став червоний мак, так само поширений у Європі символ перемоги і пам’яті. 

У країнах Євросоюзу День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають 9 травня. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. Щорічно 9 травня прапором Європейського Союзу прикрашають вулиці всіх міст. У цей день влаштовують лекції про європейські цінності та історію створення союзу. В інституціях ЄС проводять екскурсії.

Вперше українці відзначили День Європи 20 років тому. Відповідний указ підписав тодішній президент Леонід Кучма. Відтоді Днем Європи щорічно вважалась третя субота травня. Проте відсьогодні Україна відзначає День Європи разом із країнами-членами союзу. 

До слова, ворог підвищив інтенсивність атак на Бахмут і збільшив кількість солдатів – комбриг Грищенко.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання56 хвилин тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитаннягодина тому
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання4 години тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора