Догори
Дати відгук

В Україні презентували унікальну систему, яка виявлятиме чорних лісорубів (відео)

Розробку планують протестувати найближчим часом у лісах Київщини

1 хв на прочитання05 Жовтня 2020, 17:04
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Поділитись:

5 жовтня у Києві презентували новітню систему незалежного автоматичного моніторингу DeepForest, яка допоможе контролювати вирубку лісів в режимі онлайн. Про це повідомили розробники проєкту на прес-конференції, передає GreenPost.

“Основна причина, чому супутники - провідний спосіб збереження лісового покриву, це те, що, по-перше, вони мають високу площу покриття. А , по-друге, висока частота моніторингу. Адже прилади оновлюють інформацію про всі ліси щотижня.  Ці дані дають можливість виявляти будь-які зміни в режимі, близькому до реального часу. Сидячи в офісі, навіть можна порахувати, скільки стовбурів дерев зникло за цей час”, - сказав один із головних розробників системи моніторингу, молодший науковий співробітник Інституту Космічних Досліджень НАНУ та ДКАУ Леонід Шуміло

У травні 2020 року Інститут космічних досліджень НАН України та ДКА України і ГО "Центр Моніторингу Влади" об'єднали свої зусилля та приступили до розробки моніторингового проєкту.

Система, за словами розробників, дозволить у режимі, наближеному до реального часу, дізнаватися, скільки древ зникло з лісової карти України, коли це сталося. Допоможе супутникова система підтримувати і пожежну безпеку в лісах. 

Нею зможуть користуватися громадські екоактивісти, державні контролюючі та правоохоронні органи, працівники лісового господарства.

ІТ-сервіс незабаром планують протестувати на лісових ділянках у Київській області. 

До слова, розробка отримала перше місце та фінансування на конкурсі Open Data Challenge.

Як ми писали раніше, у вересні чорні лісоруби знищили на Волині майже 3 тисячі дерев.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко