На поточному тижні в більшості областей України відзначено підвищення цін на моркву, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Основною причиною позитивних коригувань, за словами фахівців, є сезонне скорочення пропозицій якісної моркви на тлі підвищення закупівельної активності оптових компаній.
Наразі багато господарств уже декларують ціну на якісну моркву не нижче 3,5-5 грн/кг ($ 0,13 -0,18/кг), що в середньому на 20% дорожче, ніж цю продукцію відвантажували ще в кінці минулого тижня.
Позитивну цінову динаміку експерти проєкту пояснюють сезонним виснаженням запасів якісної продукції в господарствах. За інформацією учасників ринку, оптові компанії все частіше зазнають труднощів з придбанням необхідних обсягів моркви високої якості.
Однак варто зазначити, що, навіть незважаючи на настільки інтенсивне подорожчання, наразі морква в українських господарствах коштує в середньому в 1,6 разу дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. Нагадаємо, що в середині квітня 2019 року ціни на моркву нерідко доходили до 12 грн/кг ($ 0,44/кг).