Кількість відходів на новорічно-різдвяні свята збільшується. Наприклад, у Великобританії та США на 25-30%. Велику частку того, що викидається, становлять харчові відходи, а скоріше навіть їжа, яка все ще придатна до споживання.
Як пише Центр управління відходами на своїй сторінці Фейсбук, за підрахунками дослідників, в Україні на свята викидають їжі на суму від 470 млн до 1 млрд гривень! Адже саме в цей період підвищується ризик купувати зайве, готувати більше, ніж можна з’їсти, та не особливо піклуватися про правильне зберігання продуктів.
5 січня відзначають Міжнародний розвантажувальний день, щоб у розпал зимових свят нагадати про здорове і свідоме споживання.
Список порад, як зменшити кількість харчових відходів:
-Перед походом в магазин обов’язково складіть список покупок, щоб зменшити спокусу купити щось зайве, а також попередньо перевірте холодильник на наявність потрібних продуктів.
-Заздалегідь складіть святкове меню – обирайте легкі страви з сезонних локальних продуктів та обов’язково враховуйте кількість гостей.
-Якщо чекаєте батьків або кілька друзів, то не варто готувати на 20 осіб.
-Зберігайте їжу, що залишилась, в харчових контейнерах в холодильнику та спробуйте трансформувати її в нові страви.
-Також деякі готові страви можна заморозити, так вони будуть зберігатися довше і зможуть потішити вас пізніше.
-Накладайте на свою тарілку лише стільки, скільки можете з’їсти.
-Якщо після святкування все ж лишилось багато їжі, запропонуйте гостям забрати з собою.
Можна спакувати всім з собою в судочки або віддати бездомним чи людям, що потребують. Спробуйте знайти місцеві організації, які допомагають таким людям, та запитайте, як можна передати їжу.
Раніше ми писали, що у 1725 населених пунктах України впроваджено роздільне збирання побутових відходів