Догори
Дати відгук

В Україні може бути зірвано осінню посівну

2 хв на прочитання20 Серпня 2020, 15:53
Image by Free-Photos from Pixabay Image by Free-Photos from Pixabay
Поділитись:

Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до Прем'єр-міністра України з проханням не допустити ухвалення рішення про реорганізацію Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів посеред зернового маркетингового сезону. Там вважають, що такі дії можуть призвести до панічних настроїв на ринку і створити перешкоди аграрному експорту, зокрема зернових культур, передає Інтерфакс-Україна.

"Нещодавно розпочалась осіння посівна кампанія, а з 1 липня розпочався новий маркетинговий рік для експортерів зерна. Реорганізація чи ліквідація Держпродспоживслужби посеред маркетингового сезону матиме вкрай негативні наслідки – зрив посівної кампанії та зупинка експорту зерна. Це призведе до зменшення валютних надходжень в країну, що неминуче негативно вплине на валютний курс та стабільність національної валюти, як і фінансової системи в цілому. Ба більше, це призведе до коливань цін на аграрну продукцію всередині країни, і як наслідок, до збитків сільськогосподарських виробників", - пояснюється в заяві асоціації, оприлюдненій у четвер.

Як наголосили в УЗА, йдеться про репутацію України як надійного партнера в міжнародній торгівлі зерном, оскільки служба займалася питаннями визнання якості та безпечності українського зерна на міжнародному рівні.

"Реорганізація Держпродспоживслужби під час "гарячого" сезону дасть негативний сигнал на зовнішні ринки, про небажані наслідки якого фахівці лише можуть здогадуватись", - заявляє асоціація.

УЗА наголошує, що будь-які спроби реорганізації або ліквідації Держпродспоживслужби викличуть паніку на аграрному ринку, і закликає інші професійні та галузеві асоціації звернутися до уряду з проханням відкласти реорганізацію служби, щоб не допустити "вкрай жахливих наслідків" для аграрного сектора України.

Нагадаємо, ЗМІ поширили інформацію про те, що уряд має намір фактично ліквідувати Держпродспоживслужбу і замість неї утворити Державну службу з контролю захворювань України. Так, AgroPortal оприлюднив проєкт постанови, який начебто мав бути проголосований сьогодні на засіданні уряду, але перенесений на наступне засідання.

 

Згідно з ним, має бути утворена комісія з реорганізації Держпродспоживслужби, головою якої стане заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

При цьому уряд планує зобов'язати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства забезпечити приймання невластивих Державній службі з контролю захворювань функцій Держпродспоживслужби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чоловічий гороскоп на травень 2024 Астрологія
Чоловічий гороскоп на травень 2024: Левам - натхнення, Терезам - закоханість
4 хв на прочитання23 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора