Догори
Дати відгук

В Україні майже половина об’єктів ВДЕ-генерації знаходиться у зоні бойових дій

Російські окупанти крадуть обладнання зі станцій ВДЕ.

2 хв на прочитання16 Березня 2022, 15:00
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Майже половина об’єктів відновлюваної електроенергетики потужністю майже 4 ГВт та вартістю понад $5,6 млрд перебуває у зоні активних бойових дій і знаходиться під загрозою знищення.

Про це повідомила Українська асоціація відновлюваної енергетики, передає Енергореформа

"В областях, де наразі тривають активні бойові дії, перебуває 47% встановленої потужності електростанцій на ВДЕ, – зазначають в УАВЕ. - Враховуючи, що вартість капітальних інвестицій у відновлювану енергетику України складає понад $12 млрд, під загрозою ушкодження та зниження перебувають активи вартістю понад $5,6 млрд".

За даними асоціації, більше $3,6 млрд капітальних інвестицій перебувають у регіонах, сусідніх до областей, де ведуться активні бойові дії із захисту України від російської окупації.

"3,97 ГВт "зелених" електростанцій перебувають в областях безпосередньої загрози, повної або часткової руйнації, понад 2,4 ГВт – у сусідніх із активними бойовими діями областях", - наголосили в УАВЕ, додавши, що на початок 2022 року встановлена потужність відновлюваної електроенергетики склала 9,5 ГВт.

Як зазначають в асоціації, на території активних бойових дій перебуває 89% встановленої потужності вітроелектростанцій, у безпосередній близькості до них ще 9%.

"Більшість вітроелектростанцій в Україні збудовані у південних областях країни з найбільшим потенціалом вітру – Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській, і майже всі з них припинили свою роботу, - зазначають в УАВЕ. - 37% наземних, 35% дахових/фасадних сонячних електростанцій та майже половина(48%) станцій на біомасі також опинилися у зонах активних бойових дій, 34%, 19% та 42% відповідно – у сусідніх областях із високою ймовірністю розгортання бойових дій".

За даними асоціації, дещо краща ситуація зі станціями на біогазі та малими гідроелектростанціями: в областях активних бойових дій розташовані 29% біогазових станцій та 16% малих гідроелектростанцій.

"Наразі частина станцій ВДЕ вже припинила свою роботу, зафіксовано випадки знищення вітротурбін, сонячних панелей, електрообладнання станцій, ліній електропередач, підстанцій, - розповіли в асоціації. - Російські окупанти крадуть обладнання зі станцій ВДЕ".

УАВЕ буде вимагати у міжнародних судах компенсації завданих російськими загарбниками втрат.

«Будемо вимагати відшкодування втрат здоров’я та життя працівників відновлюваної енергетики України, вартість капітальних інвестицій, вартість відновлення потужностей генерації, ліній електропередач, обладнання, – підкреслили в асоціації. - Шкода завдана російськими окупантами власності українського та міжнародного бізнесу повинна бути компенсована через міжнародний судовий процес".

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024