В Україні 187 фахівців пройшли навчання з польової епідеміології за міжнародною програмою

2 хв на прочитання08 Вересня 2024, 18:02
Навчання з польової епідеміології за міжнародною програмою

Підготовка польових епідеміологів зміцнює потенціал систем епіднагляду

Освітня програма «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» дозволяє посилити кадровий потенціал та готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема сфери громадського здоров’я.

Для резидентів програми доступні три рівні: дворічний просунутий (з 2018 року), тримісячний базовий (з 2021 року) та дев'ятимісячний проміжний (з 2024 року). Підготовка польових епідеміологів зміцнює потенціал систем епіднагляду, зокрема, у контексті збору, аналізу даних, польових досліджень, розслідувань спалахів хвороб, повідомили у МОЗ. 

«За шість років з моменту впровадження освітньої програми 187 фахівців пройшли навчання, ще 47 резидентів навчаються зараз. Підготовка фахівців, сфера діяльності яких не обмежується лише протидією інфекційним хворобам, а охоплює питання епідеміології неінфекційних захворювань, біобезпеки та біозахисту, лабораторний компонент, комунікації та взаємодію з громадами, дозволяє посилити кадровий потенціал та ефективніше реагувати на надзвичайні ситуації в сфері охорони здоров’я», – розповів Ігор Кузін, заступник міністра, головний державний санітарний лікар України.

Програма підготовки польових епідеміологів сприяє розбудові та зміцненню кадрового потенціалу сфери громадського здоров’я на національному, регіональному та місцевому рівнях. Йдеться про посилення контролю за захворюваннями та протидії спалахам інфекційних хвороб, отримання достовірних даних про стан здоров’я населення, проведення епідеміологічних досліджень, враховуючи міжнародні стандарти. 

Починаючи з 2021 року, у світі 7 вересня відзначають Всесвітній день польової епідеміології, яка займається розслідуванням епідемій та спалахів інфекційних хвороб для захисту й поліпшення громадського здоров’я. На відміну від запланованих досліджень, які епідеміологи проводять на основі розроблених та уточнених протоколів, польові дослідження проводять в «режимі реального часу», спираючись на джерела даних, які доступні негайно.

Довідка: програма підготовки з польової епідеміології діє в Україні за підтримки центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) з 2018 року. Це аналог американських та європейських програм підготовки з інтервенційної епідеміології. 

Серед випускників та резидентів програми «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» – фахівці з різних міністерств та відомств, зокрема, Міністерства охорони здоров’я, Держпродспоживслужби, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Держприкордонслужби, медичних університетів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: