Догори
Дати відгук

В Румунії вчені знайшли отруйного хижака – багатоніжку

Рідкісну комаху виявили у печері Мовіле, яка заповнена отруйними газами

1 хв на прочитання09 Січня 2021, 20:40
Печера Мовіле у Румунії, що має великий вміст вуглекислого газу Печера Мовіле у Румунії, що має великий вміст вуглекислого газу
Поділитись:

У рамках дослідження в румунській печері Мовіле учені виявили підземну багатоніжку Cryptops speleorex, яка є отруйним хижаком, на сьогодні найбільшим з описаних раніше мешканців печери. 

Як повідомляє zik.ua,  знайдена троглобіонтна багатоніжка сягає лише 52 мм у довжину, але вчені вже найменували її "Королем".  Унікальність знахідки полягає в особливих умовах її проживання. Для підтвердження цього учені зробили ДНК-аналіз знайденій комасі.

"Результати підтвердили наші сумніви та виявили, що багатоніжка Мовіле відрізняється морфологічно та генетично, що дозволяє припустити, що вона переродилася зі свого найближчого родича на поверхні протягом мільйонів років у абсолютно новий таксон, який краще адаптується до життя в нескінченній темряві", - розповідають дослідники.

За словами природознавців, попередньо вже у румунській печері знайшли 35 видів тваринного світу, серед яких: водяні скорпіони, п'явки та крихітні павуки. Деякі зі знайдених істот навіть не мають кольору через перебування у постійній темряві.

Знайдений отруйний вид сороканіжки Cryptops speleorex

Печера Мовіле знаходиться в Румунії та була відкрита лише в 1986 році. Характеризується вона наявністю хемосинтезу, тобто бактерії отримують енергію шляхом окиснення сірководню та аміаку. Потрапити до самої печери надзвичайно складно, до того ж перебувати людина там може лише протягом 5-6 годин.

Відомо, в Австралії виявлено новий вид древніх крокодилів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко