В Північному морі дрейфує пошкоджене судно з 20 тис. тонн аміачної селітри на борту

1 хв на прочитання4 години тому
В Північному морі дрейфує пошкоджене судно. Фото ілюстративне

Експерти зазначають, що "20 000 тонн аміачної селітри еквівалентні 16 000 тонн тротилу, що можна порівняти з атомною бомбою, скинутою на Хіросіму".

В Північному морі дрейфує пошкоджене суховантажне судно Ruby під прапором Мальти, на борту якого знаходиться 20 000 тонн аміачної селітри.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bild.

Роланд Елфорд, директор компанії Alford Technologies, що працює з вибуховими речовинами, прокоментував ситуацію, зазначивши, що "20 000 тонн аміачної селітри еквівалентні 16 000 тонн тротилу, що загалом можна порівняти з атомною бомбою, скинутою на Хіросіму".

Судно Ruby завантажило селітру наприкінці серпня у Кандалакші (Мурманська область рф) і прямувало до Лас-Пальмасу на Канарських островах.

3 вересня воно пришвартувалося в норвезькому порту Тромсе, де зазнало пошкодження гребного гвинта, корпусу та керма через шторм. Наступного дня, 4 вересня, судну було наказано залишити порт через вибухонебезпечний характер вантажу.

Поліція Тромсе заявила, що "небажано", щоб судно проходило ремонт поблизу міста. Місцем проведення ремонту спочатку обрали Клайпеду в Литві, але й литовська влада відмовилася приймати заявку. Таку позицію зайняли і шведські порти Гетеборг і Уддевалла.

В результаті Ruby вирішив йти на Мальту, але порт Валлетти також відмовив у заході, зазначивши, що судно має спочатку вивантажити селітру.

Джейкоб Каарсбо з датського аналітичного центру Europe заявив, що Ruby поводився "підозріло" і не виключив, що це може бути частиною гібридної операції росії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: