В озерах Швейцарії лежать тонни старих боєприпасів, деяким уже виповнилося сто років: ось що з ними планують зробити

1 хв на прочитання19 Серпня 2024, 09:03
Зображення згенеровано ШІ

Практика затоплення списаних боєприпасів тривала у країні до 1964 року.

В озерах Швейцарії лежать тонни старих боєприпасів. Оголошено конкурс на найкращий проект з їхньої утилізації, розповідає Deutsche Welle.

Призовий фонд за перші три місця становитиме 50 тис. швейцарських франків (близько 52 тис. євро), повідомило Федеральне відомство з питань озброєнь гірничої республіки.

Як уточнюється, йдеться про боєприпаси, вік яких у деяких випадках перевищує 100 років. Вони могли бути затоплені при списанні чи виявленні дефектів, а у випадку з озером Ротзее в кантоні Люцерн — внаслідок катастрофічного вибуху на армійському складі, коли на дні опинилися ручні гранати — близько 8600 штук досі там.

Окрім того, старі боєприпаси лежать у Тунському та Брієнцькому озерах у кантоні Берн, а також у Фірвальдштетському озері у центральній частині країни. За оцінками відомства, там було затоплено близько 8200 т боєприпасів та амуніції. Практика затоплення списаних боєприпасів тривала у Швейцарії до 1964 року.

Поки що не було випадків, коли через це страждало б природне середовище, але з кожним роком зростає така небезпека. Саме тому організовано конкурс — проекти переможців можуть лягти в основу майбутніх заходів щодо очищення швейцарських озер. Підсумки підіб'ють на початку 2025 року.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: