Догори
Дати відгук

В Охматдиті діагностуватимуть пухлини у дітей на цифровому скануючому мікроскопі - єдиному в Україні

За словами медиків, такі дослідження – це золотий стандарт діагностики онкологічних захворювань

2 хв на прочитання19 Листопада 2023, 09:41
Сканер пухлин у дітей Охматдит мікросоп діагностика пухлин Сканер пухлин у дітей Охматдит мікросоп діагностика пухлин
Поділитись:

В Охматдиті розпочав роботу цифровий скануючий мікроскоп для проведення імуногістологічних досліджень тканин. Новітнє обладнання відкриває для лікарів і пацієнтів новий напрямок якісної діагностики пухлин у дітей – дослідження тканин імуногістохімічним методом.

Про це ідеться у повідомленні на офіційній сторінці медзакладу у Фейсбук. 

За словами медиків, такі дослідження – це золотий стандарт діагностики онкологічних захворювань, оскільки дозволяє точно визначити гістологічний тип і властивість пухлини, а також з’ясувати, чи це злоякісна пухлина та далі підібрати відповідне лікування. Іноді це єдиний можливий метод діагностики деяких форм раку та інших захворювань і від цього залежить ефективність лікування.

Щороку понад 1000 дітей потребують такої діагностики. Лікарня стала першою і, на сьогодні, єдиною дитячою державною лікарнею, де будуть проводити такі дослідження. До цього часу для додаткового типування пухлин потрібно було звертатись у приватні лабораторії або відправляти зразки закордон.

Цифровий сканер запрацював у централізованому дитячому патологоанатомічному відділенні НДСЛ «Охматдит». Медики вже розглянули: пухлини і не пухлинні захворювання головного мозку (епілепсія, гліобластоми, астроцитоми); захворювання шлунково-кишкового тракту (хвороба Гіршпрунга, аденокарциноми, нейроендокринні пухлини); пухлини статевих органів; пухлини кісток (остеосаркоми, остеохондроми); лімфопроліферативні захворювання (лейкози, лімфоми); випадки при трансплантації печінки, нирок.

До даного сканера було встановлено відповідне програмне забезпечення, що дозволяє проводити різноманітні морфометричні виміри, а також напівавтоматично проводити оцінку результатів даних імуногістохімічних та інших методів дослідження.  

Охматдит отримав дане обладнання завдяки французькому благодійному фонду «Mесеnat Servier» та всеукраїнському благодійному фонду «Крона». 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.