Догори
Дати відгук

В Одесі розширять зону, яка перебуватиме під захистом ЮНЕСКО

Охоронну зону планували розширити в межах вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару.

1 хв на прочитання20 Вересня 2023, 14:43
Поділитись:

На 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка відбулася в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія), було оголошено про розширення меж об’єкта всесвітньої спадщини “Історичний центр Одеси”.

Про це повідомили в Одеській міськраді.

У повідомленні йдеться, що влітку 2023 року українська сторона на виконання рішення 18-ї позачергової сесії Комітету ЮНЕСКО пропозиції щодо нових меж «Історичного центру Одеси» направила свою пропозицію щодо встановлення меж центру міста, які будуть знаходитись під захистом ЮНЕСКО. Охоронну зону планували розширити в межах вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару.

Однак експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на більшому розширенні меж «Історичного центру Одеси». Вони керуються двома документами —  Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року. За цими планами під охоронну зону має потрапити частина міста в межах вулиць  Старопортофранківської, Пантелеймонівської, Леонтовича та Лідерсівського бульвару.

Графічні матеріали з позначенням нових розширених меж об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» будуть направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини найближчим часом, – повідомили у мерії.

Раніше ми псиали: Одеську обсерваторію внесли до списку ЮНЕСКО із посиленим захистом

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.