Догори
Дати відгук

В Мінекоенерго повідомили строки погашення боргів за "зеленими" тарифами

Ситуація, що склалась на кінець 2019 року з невиплатами за "зеленим" тарифом буде вирішена до березня місяця.

2 хв на прочитання04 Березня 2020, 17:27
Поділитись:

Заборгованість держави постачальникам "зеленої енергії"  викликала великі суперечки між сторонами конфлікту. Складна ситуація виникла через надлишок енергії яку державні органи  не очікували отримати. Мінекоенерго на запит GreenPost відповіли, що наразі за січень 2020 року сплачено 1,4 млрд гривень, що становить більш ніж 67% загального обсягу оплати. Напочатку лютого здійснено авансовий платіж у розмірі 300 млн гривень, тобто рівень розрахунків на першу декаду лютого склав 33%.

"Суттєве збільшення встановленої потужності об’єктів відновлюваної енергетики в рамках моделі підтримки за "зеленим" тарифом у 2019 році створило низку економічних і технічних викликів, у тому числі пов’язаних із недостатністю коштів, що призвело до затримок виплат виробникам за "зеленим" тарифом", - повідомляє прес-служба Мінкоенерго.

У відомстві повідомили, що повністю планують виплатити борги за лютий місяць, але поки що компанії ВДЕ не усі отримали розрахунок. На початок лютого НЕК "Укренерго" повідомило про виплату 758 млн гривень постачальникам універсальної послуги від відновлювальних джерел енергії. Платіж гасив борг за друге піврічя 2019 року. В державному підприємстві відмітили, що вже не мають заборгованості перед власниками малих "домашніх" електростанцій.

"Будь-які твердження про те, що "Укренерго" при виплаті компенсацій за "зеленим" тарифом нібито створює преференції великому бізнесу коштом власників малих "домашніх" електростанцій є маніпулятивними та не відповідають дійсності", – заявляють в компанії.

В прес-службі Мінекоенерго повідомили GreenPost про те, що звернулись до "Гарантованого покупця" та постачальників універсальних послуг зробити коригування обсягів електроенергії, купленої постачальниками у липні - листопаді 2019 року. З'ясувалось, що переплата склала 2,88 млрд гривень. Тепер перерахунки буде виконано та, коли гроші повернуться, усі інші борги буде закрито.

"Після повернення постачальниками універсальних послуг зазначеної вище переплати, ці кошти, у тому числі, повною мірою дозволять погасити заборгованість ДП «Гарантований покупець» перед виробниками за «зеленим» тарифом за відпущену ними у 2019 році електричну енергію", - пообіцяли у відомстві.

Нагадаємо, що Національна комісія з регулювання сфери енергетики та комунальних послуг встановила нові тарифи для сонячних електростанцій, які було введено в експлуатацію на початку 2020 року. Вони тепер нижчі встановлених раніше. 

Зі свого боку Прем'єр міністр України Олексій Гончарук запевнив, що перегляд "зелених" енергетичних тарифів буде відбуватися через узгодження з інвесторами.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання4 хвилини тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання58 хвилин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання2 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання3 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання3 години тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання4 години тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання4 години тому