Догори
Дати відгук

Урядовий законопроєкт щодо договорів керованого доступу прийнятий за основу та в цілому

Сьогодні більшість країн Організації економічного співробітництва та розвитку та членів Європейського Союзу використовують механізм договорів керованого доступу

2 хв на прочитання21 Березня 2024, 15:49
Договори керованого доступу Договори керованого доступу
Поділитись:

На черговому пленарному засіданні Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому урядовий проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо договорів керованого доступу № 9428 від 27.06.2023. «За» проголосувало 299 народних депутатів.

«Прийняття урядового законопроєкту — важливий крок до розблокування подальшої реалізації та укладання договорів керованого доступу, які дозволяють державі закуповувати дороговартісні оригінальні інноваційні лікарські засоби на більш вигідних умовах та забезпечувати ними пацієнтів з рідкісними хворобами. Така можливість була надана у вересні 2021 року завдяки внесенню змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів України, однак дія зазначених положень вичерпалась наприкінці 2023 року. Вдячний кожному, хто сьогодні проголосував за продовження дії цього ефективного механізму, — зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. — За два роки ми уклали договори керованого доступу щодо 11 лікарських засобів. Здебільшого це рідкісні (орфанні) захворювання, наприклад, гемофілія, хвороба Гоше, мукополісахаридози, спінальна м’язова атрофія тощо. Кожен випадок такої хвороби — це виклик і випробування для пацієнта, його близьких та для держави, обовʼязок якої — забезпечити необхідне лікування. Це передовий досвід розвинених країн, успішно впроваджений в Україні, який довів свою ефективність і право на майбутнє».

Сьогодні більшість країн Організації економічного співробітництва та розвитку та членів Європейського Союзу використовують механізм договорів керованого доступу для захисту від катастрофічних витрат не лише для своїх громадян, а і захисту самих систем охорони здоровʼя. Держава від імені пацієнта вступає в прямі переговори з виробником лікарського засобу за особливою процедурою, яка дозволяє отримати доступ до цих ліків, але разом з тим і зменшити ризики з боку виробника, зберігши його інтерес надати ці ліки. Ключовий принцип цих угод — їх конфіденційний характер, оскільки вони зазвичай містять положення про суттєве зниження цін. Мова не про відсотки чи знижки, це суттєва різниця, яка може бути менша в рази або навіть десятки разів. Це унікальна можливість для українців отримати інноваційне лікування.

З 2021 року уряд чітко врегулював умови формування договорів керованого доступу, в тому числі порядок проведення переговорів, порядок укладення, виконання, зміни та припинення договорів керованого доступу, їх типові форми. Завдяки цьому процедура набрала чітких форм, стала врегульованою, а також прозорою наскільки це можливо у частині забезпечення конфіденційності перемовин.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора