Догори
Дати відгук

Уряд схвалив програму розвитку тваринництва на 2025 - 2033 рр.

Програма покликана забезпечити задоволення потреб внутрішнього ринку у безпечній та якісній харчовій продукції тваринного походження.

2 хв на прочитання4 години тому
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне
Поділитись:

Кабінет міністрів України схвалив концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року.

Затверджена Концепція Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року слугує основою для розробки державної цільової програми розвитку тваринництва, переліку дієвих заходів покликаних сприяти розвитку галузей тваринництва.

«Тільки з покращенням стану у тваринницькій галузі ми зможемо збалансувати наш аграрний сектор. Концепція визначає розвиток тваринництва як стратегічне завдання державної політики. Це дасть можливість вирішити низку економічних, соціальних, екологічних питань, особливо в контексті реалізації євроінтеграційного курсу України», - зазначив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль.

Згідно з концепцією, Державна цільова економічна програма розвитку тваринництва має забезпечити задоволення потреб внутрішнього ринку у безпечній та якісній харчовій продукції тваринного походження. Програма повинна створити прогресивні форми підприємництва, зокрема щодо фермерського господарства, які сприятимуть інтеграції в аграрний ринок.

Також необхідно створення відповідних умов розвитку тваринництва шляхом поєднання державного і ринкового механізмів регулювання. Це стимулюватиме розвиток переробки продуктів тваринництва, зокрема збільшення обсягів молочної сировини для промислової переробки до 6 млн т.

Крім того, передбачається стабілізація і збільшення поголів’я сільськогосподарських тварин. Планується збереження локальних порід і покращення генетики високопродуктивних світових порід через селекцію, забезпечуючи галузь племінними ресурсами українського походження. Так, великої рогатої худоби – до 50%, свиней – до 50%, коней – до 70%, овець – до 80%, кіз – до 50%, птиці – до 50%, бджіл – до 100%.

Згідно з концепцією, забезпечуватиметься стабільний ветеринарно-санітарний стан, біологічна та інфекційна безпека тваринницьких об’єктів, а також запобігання негативним екологічним наслідкам виробництва. Також планується просування експорту харчових продуктів тваринництва та відкриття нових ринків.

Водночас надаватиметься підтримка малим та середнім виробникам, стимулюватиметься розвиток фермерських і селянських господарств на кооперативних засадах для переробки та органічного виробництва з використанням прямих каналів реалізації продукції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.