Догори
Дати відгук

Унікальний рецепт - рибна юшка родом із Одещини

Готують страву за трішечки дивним, але дуже смачним рецептом

2 хв на прочитання05 Травня 2024, 20:07
Одеська рибна юшка Одеська рибна юшка
Поділитись:

Біляївська юшка названа так на честь міста Біляївка Одеської області, де готують страву за трішечки дивним, але дуже смачним рецептом. До речі, на Одещині це не єдина страва, що має статус національного скарбу.
Інгредієнти:

  • Короп 3 кг
  • Товстолобик 3 кг
  • Окунь 1 кг
  • Картопля 6 шт.
  • Цибуля і перець солодкий 3 шт.
  • Паста томатна 3 ст. л.
  • Морква і яблуко по 3 шт.
  • Корінь селери і корінь петрушки по 1 шт.
  • Лавровий лист, сіль, перець чорний мелений, перець чорний горошок, часник і петрушка пучок за смаком.

Вимийте казан, у якому готуватимете юшку. Найкраще обирати казан місткістю 20 л. Почистьте рибу від луски, нутрощів, вийміть зябра. Плавальний міхур потрібно залишити: він також варитиметься в юшці.

Відділіть у риби голови, тулуб поріжте на шматки 7-8 см завдовжки. Вимийте та покладіть у миску. За 2-3 хвилини злийте воду з миски, а рибу разом із міхуром покладіть у казан. Налийте води стільки, щоб до країв казана ще лишалося 7 см. Поставте казан на вогонь.

Почистьте цибулю, розріжте кожну цибулину на 4 частини. Покладіть її до казана. Можна також додати шматочок сала. Всипте сіль.

Почистьте, вимийте та розріжте на 4 частини картоплю. Із вимитого перцю вийміть серцевину, обрізавши черешок, та киньте 2 перчини в казан цілком, а третю наріжте кубиками. Вимиту й очищену моркву натріть на грубій тертушці або наріжте. Ополосніть яблука, вийміть із них серцевину та наріжте їх кільцями. Додайте томатну пасту, кілька очищених зубчиків часнику, чищені шматочки коренів селери й петрушки.

Коли юшка почне закипати, вкиньте в казан нарізану або порвану зелень петрушки та спеції. Можна також додати листок любистка. А вже в юшку, що добре кипить, влийте горілку.

Гарно підпаліть гілку фруктового дерева та загасіть її. Опустіть на 10 секунд у казан. Вийміть із казана яблука і (якщо клали) сало. Далі на слабкому вогні (вугіллі) залишіть юшку мліти ще 40 хвилин.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Оброблення відходів та дозіл для підприємств
Оброблення відходів: з червня підприємствам потрібно буде мати дозвіл на операції з сортування та подрібнення
2 хв на прочитання37 хвилин тому
ВІЛ Померли від СНІДу Статистика захворюваності
У квітні в Україні зареєстровано 892 нових випадки ВІЛ: 90 людей померли від СНІДу
2 хв на прочитаннягодина тому
Реформа Довкілля ЕкоЗагроза Екологічні збитки
ТОП-5 пріоритетів 2024 в сфері довкілля: Реформа Державної екологічної інспекції України
3 хв на прочитання8 годин тому
Окуляри чи лінзи: що краще
Окуляри чи лінзи: що краще
2 хв на прочитання9 годин тому
Як вибрати ортопедичні устілки: професійні поради
6 хв на прочитання9 годин тому
На Закарпатті пам’ятку археології «Стоянка печерна» взяли під особливу охорону
1 хв на прочитання10 годин тому
5 велетнів: рослини з найбільшим листям для акценту в квітнику (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Шість років не могла їсти: у Львові врятували дівчинку, яка випила миючий засіб
2 хв на прочитання11 годин тому