Догори
Дати відгук

Унікальна операція корекції клоаки: українські лікарі змінили життя 7-місячної дівчинки

Дана методика операції була застосована вперше в Україні.

1 хв на прочитання09 Листопада 2023, 09:33
 Охматдит лікування дітей складні випадки Охматдит лікування дітей складні випадки
Поділитись:

Вперше в Україні в Охматдиті було проведено унікальну операцію за методикою Cincinnati Children’s Hospital: розʼєднання клоаки - відділення прямої кишки - мобілізація вагіни з уретрою - переміщення всіх органів в анатомічно правильне положення. Корекцію клоаки в 7-місячної дівчинки виконала команда хірургів відділення абдомінальної хірургії, серед яких Михайло Сільченко, Володимир Сидоров, Стелла Сітковська.

Возможно, это изображение 3 человека, ребенок, больница и текст

«Вперше таку операцію ми побачили ще у 2015 році на хірургічному майстер-класі в Гданську, що проводив всесвітньо відомий дитячий хірург Альберто Пеня. Дана методика була застосована вперше в Україні та обрана саме для цього випадку, так як вона менш травматична та має більші переваги за попередні методики оперативних втручань при клоаках. Отож ми розібрали дитині неправильно закладену промежину і утворили її наново», – пояснює лікуючий лікар, хірург Володимир Сидоров.

Лікарі сформували новий анус, перемістили уретру, сформували вагіну та зовнішні статеві органи так, щоб вони не відрізнялись від органів здорової людини. Операція тривала близько 5 годин. Як зазначили хірурги, вони залишилися задоволені результатом та цією методикою загалом.

Зараз дитина йде на поправку. Після корекції складної вади дівчинка має всі передумови для нормального життя. Але на неї ще чекає закриття колостоми та довгий шлях реабілітації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.