Догори
Дати відгук

Українцям видаватимуть «зелений» і «жовтий» COVID-сертифікати — у чому різниця

Наступного тижня МОЗ обіцяє пояснити всі деталі.

2 хв на прочитання09 Вересня 2021, 17:10
Фото: Фото:
Поділитись:

МОЗ готує технічне рішення щодо видачі «зеленого» внутрішнього сертифіката про повну вакцинацію проти COVID-19 та «жовтого» сертифіката про отримання першої дози вакцини: зеленим можна буде користуватися рік, жовтим — до завершення імунізації. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою

«Внутрішній сертифікат про вакцинацію поки видається на півроку — але після того, як сплине термін його дії, треба буде відмовитися від нього та завантажити новий також на півроку. Таким чином, і внутрішній,і міжнародний сертифікат буде видаватися терміном дії на рік із моменту завершення курсу щеплення. Для однієї дози — це рік плюс 14 днів після завершення вакцинації однією дозою. Для дводозних вакцин — це плюс рік від другої дози», — сказав він. 

Він зазначив, що зараз напрацьовується проєкт постанови Кабінету міністрів — на цьому чи на початку наступного тижня він уже буде прийнятий.

«Ми хочемо дозволити полегшені норми роботи бізнесу та відвідування закладів тим людям, які отримали повний курс щеплення і мають цей внутрішній сертифікат. Наприклад, заклади харчування: зараз у червоній зоні вони закриваються, у жовтій зоні обмежується кількість людей, які можуть там перебувати. За новими нормами, які готує МОЗ, вони зможуть працювати навіть у червоній зоні, якщо їхні працівники будуть вакциновані на 100 %, а також можна буде знімати обмеження на кількість посадкових місць, якщо відвідувачі також будуть вакциновані та зможуть показати QR-код на вході», — сказав він. 

Кузін прогнозує, що наступного тижня МОЗ вийде з офіційним роз'ясненням, як це буде працювати,

«Невеличка затримка зараз виникла саме з тим, як це технічно працюватиме. Зараз сертифікат генерується лише після двох доз (вакцини). Було запроваджено так званий «зелений» і «жовтий» сертифікати. Зелений — це внутрішній сертифікат, який видається після двох доз, тобто людина повністю вакцинована. Жовтий сертифікат — це сертифікат після першої дози. Людина може користуватися тими самими послугами, відвідувати, наприклад, заклад харчування або спортивний заклад, але термін дії жовтого сертифіката — це, по суті, час між двома щепленнями, 21–28 днів», — додав він. 

Нагадаємо, що в Києві за добу кількість вакцинованих проти COVID-19  зменшилася вдвічі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання10 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора