Догори
Дати відгук

Українці закликають світ засудити дії Росії за воєнний екоцид країни - петиція

Практично 80% території національного парку “Святі гори” знищено.

3 хв на прочитання04 Листопада 2022, 12:00
Поділитись:

UAnimals закликає Європейський парламент, Організацію Об’єднаних Націй, парламенти держав – партнерів, міжнародні організації та інституції:

  • засудити дії Росії,
  • сприяти припиненню злочинів екологічного характеру,
  • запровадити додаткові санкції проти РФ,
  • сприяти відновленню екологічної безпеки України та її навколишньому середовищу,
  • допомогти у поновленні української екосистеми під час війни та у післявоєнний час, в тому числі, задіявши інструмент репарацій.

Про це ідеться у відповідній заяві-петиції - ознайомитися можна тут.

Активісти зазначають, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до важких екологічних руйнувань. Росія влаштувала воєнний екоцид та своїми діями спричинила масове знищення тваринного та рослинного світу, отруєння атмосфери та водних ресурсів. 

Організація UAnimals закликає іноземні державні та міжнародні громадські організації, еко-активістів, об’єднавшись у єдину коаліцію, допомогти у боротьбі із агресором, що вчиняє екоцид, та спрямувати зусилля на збереження та післявоєнне відновлення навколишнього середовища України.

За вісім місяців війни, як засвідчують дані Державної екологічної інспекції України, агресивні дії ЗС РФ призвели до того, що:

  • 182 880 м2 ґрунту забруднено шкідливими речовинами;
  • 2 365 129 м2 землі завалені залишками знищених предметів та боєприпасів;
  • 680 618 тонн нафтопродуктів згоріло за час обстрілів, що призвело до значного забруднення повітря;
  • 23 286 га лісу було спалено ракетами чи снарядами – на відновлення частини лісових площ знадобиться щонайменше 10 років.
  • 7 155 689 м2 об’єктів знищено, зокрема й критичної інфраструктури, що також завдало значних збитків навколишньому середовищу України.   

Наразі 20% природоохоронних територій України уражені війною. Росіяни окупували 8 заповідників і дванадцять національних природних парків. Практично 80% території національного парку “Святі гори” знищено. В окупованій “Асканії Новій” спостерігається гуманітарна криза. За оцінками українських екологів, може йтися про знищення сотень тисяч або ж навіть мільйонів диких тварин. Водночас через вторгнення Росії загинули понад 6 мільйонів свійських тварин.

У квітні українські науковці виявили понад 1000 км2 шару нафти та нафтопродуктів на поверхні Чорного моря, що з’явилися внаслідок діяльності російської авіації та воєнних суден. Подібні екологічні злочини, постійна робота сонарів підводних та надводних російських човнів, пересування кораблів Чорноморського флоту РФ, особливо тих, які використовують гідролокатори, призвели до значного скорочення популяції морських ссавців. Загинули щонайменше 50 тис. чорноморських дельфінів, причому не лише поблизу українських берегів Одещини, а й біля узбережжя Румунії, Болгарії та Туреччини.

" Росія, завжаючи колосальної шкоди екосистемі суверенної держави, порушує базові чотири Женевські Конвенції від 1949 року та три Додаткових протоколи до них, які регулюють поведінку сторін під час воєнного конфлікту. Росія (як підписант) порушує також Конвенцію ООН про заборону військового чи будь-якого іншого ворожого впливу на природнє середовище (ENMOD)", - наголошують активісти.

Захоплення ЗС Росії Запорізької АЕС, накопичення там важкого озброєння, удари з будівель критичного об’єкта, а також закриті ремонтні роботи, до яких не залучені українські співробітники – атомники та представники МАГАТЕ, створює потенційну радіоактивну загрозу не лише для України, а й для усієї Європи. За оцінками українських екологів, у разі вибуху площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. км2.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора