Догори
Дати відгук

Український фермер створює екопаливо з рослинних відходів

2 хв на прочитання24 Лютого 2020, 15:16
Поділитись:
24.02.2020 | Олександра Єршова

Український підприємець знайшов спосіб зробити безвідходним виробництво та вирощування сільгоспкультур. Він робить паливні пелети з залишків моркви, петрушки, буряку та соняшника і планує в майбутньому виробляти ароматні лавандові брикети.

Михайло Цонков, власник бізнесу та керівник кооперативу "Гагауз Ери" в селі Котловина Ренійського району Одещини, вже три роки виробляє біопаливо з відходів рослин, які вирощують на фермі. Кооператив є одним з найбільших постачальників насіння овочів та зелені в Україні, передає Бессарабія.UA. При цьому, минулого року підприємство виробляло 2,5-3 тони пелет на день, що склало 70 т біопалива за опалювальний сезон. 

Цонков розповів, що ідея з пелетами прийшла до нього, коли він шукав спосіб надати нового сенсу агровідходам. Тому що частину городини зазвичай з'їдають домашні тварини, а частину доводиться спалювати. А так воно служить на благо людини, даруючи тепло.

bessarabiaua.media

"Ми виробляємо насіння вже багато років і довгий час відходи у вигляді гички або віддавали на корм вівцям, або спалювали. Я три роки думав про те, яке ще застосування можна знайти цьому, здавалося б, непотрібному матеріалу. Їздив по Україні, шукав відповідь на своє питання і за кордоном - в Білорусі та Китаї. І ось, нарешті, знайшов підходящий гранулятор в Жмеринці. Вартість його оптимальна (130 тис. грн), і до того ж, до нього можна без праці придбати запчастини. Правда, гранулятор я злегка удосконалив: приставив до нього похилий транспортер, який необхідний для того, щоб пелети встигали охолоджуватися до моменту потрапляння в тару", - розповідає підприємець.

bessarabiaua.media

Агропелети дають трохи менше тепла, ніж деревні, але мають дуже низьку собівартість та більшу користь для довкілля. Підприємству матеріал достається безкоштовно, а над створенням паливних пелет працює три чоловіки. Значну кількість вироблених пелет скуповують самі жителі Котловини, а також мешканці Плавнів і Новосільського. Підприємець бере за тону пелет 1500 грн.

bessarabiaua.media

Кількість тепла, яке подається від спалювання біопалива, залежить від якості пічки. У самого власника стоїть "розумний" котел з Польщі, який самостійно контролює температурний режим, вимикається і вмикається, сам очищується та заправляється. На опалення великого будинку в 200 кв м на місяць йде біля 700 кг пелет. А згорілий матеріал Михайло використовує в якості добрива.

Все більше підприємств в Україні налагоджують будівництво біогазових станцій, а зарубіжні інвестори охоче фінансують екологічні проєкти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.