Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Відходи & забруднення
  • Українські зірки закликали підтримувати чистоту довкілля та разом врятувати країну від наслідків екоциду та приєднатися до Всесвітнього дня прибирання в України

Українські зірки закликали підтримувати чистоту довкілля та разом врятувати країну від наслідків екоциду та приєднатися до Всесвітнього дня прибирання в України

Кожен українець вже сьогодні може стати екогероєм та перейти на екологічно відповідальний спосіб життя. 

5 хв на прочитання23 Серпня 2023, 11:33
Поділитись:

Українські селебріті зібралися разом на VIP Екопікнік 16 серпня 2023 року на території столичного ВДНГ та взяли участь офіційному старті активностей до Всесвітнього дня прибирання.

Відомі співаки, блогери, актори, спортсмени, державні діячі, представники КСВ бізнесу закликали українців до правильного поводження з відходами, дбайливого ставлення до довкілля та мінімізації використання ресурсів Землі. Адже кожен українець вже сьогодні може стати екогероєм та перейти на екологічно відповідальний спосіб життя. 

“Участь кожного важлива. В часи екологічної катастрофи та щоденного екоциду потрібно разом робити екологічне відновлення і розвивати свідоме, соціально та екологічно відповідальне громадянське суспільство, розвивати культуру чистоти та правильного поводження з відходами, дбати про довкілля, зберегти природні ресурси, адже екосистема - це наше життя, здоров’я, повітря, вода, земля, їжа, тваринний та рослинний світ.  Дякую кожному, хто не залишається осторонь, боронить нашу державу та сприяє відновленню. Закликаю всіх долучитись до найбільшого екоруху країни та разом боронити екологічний фронт та зробити Україну чистою” - закликала координаторка Всесвітнього дня прибирання “World Cleanup Day” в Україні Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху країни Let`s do it Ukraine

До заходу долучилися: Андрій Джеджула, Ілона Гвоздьова, Ілона Довгань, Анна Добриднєва, Амадор Лопес, Георгій Зантарая, Kalush, Bahroma, Солоха, Андрій Карпов, Артур Боссо, Софія Єгорова,  Крістіна Столока, Влада Нікольченко, Чара Хорив, Роксолана Величковська, Юлія Лущинська, Лілія Слєсарь, Маргарита Січкар, Ніколас Петросян, Pasha Mentions.

У рамках заходу відбувся: майстер-клас із сортування відходів, майстер-клас з надання першої домедичної допомоги, майстерклас з безпеки, зіркова толока на локації, а також організатори оголосили про старт підготовки до найбільшої соціальної екоподії року – Всесвітнього дня прибирання, який відбудеться 16 вересня 2023 року. Окрім цього, кожен учасник мав можливість пройти безкоштовну діагностику шкіри від партнерів Всесвітнього дня прибирання - проєкту “Skinscan. Я бережу свою шкіру”. Подібно до збирання верхнього шару нашої планети, лікарі-дерматоонкологи займаються «прибиранням» і «чисткою» шкіри людини, органу, в якому людина живе все життя. 

Під час заходу організатори також оголосили офіційний старт підготовки до Всесвітнього дня прибирання “World Cleanup Day” 2023 в Україні та представили різні формати участі залежно від регіону та безпеки: 

  • Для всіх, онлайн: Цифрове прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет ресурсів, дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу – реєстрація результатів на сайті letsdoitukraine.org/digitalcleanup.
  • Колективні прибирання на території установ, організацій, закладів освіти. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – перевірена ДСНС на безпечність, у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття.
  • Традиційні прибирання допускаються виключно на рекомендованих органами місцевого самоврядування локаціях.
  • Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» сортування вторинної сировини та відправка на переробку.
  • Розбір завалів.

Сьогодні безпека українців - понад усе, тому екопікнік відбувся на попередньо перевіреній та затвердженій локації обов’язково з наявністю укриття. Учасники також отримали спеціальні інструкції, щоб забезпечити максимально безпечне прибирання. 

Організатор Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, Київської міської державної адміністрації, Всеукраїнського молодіжного центру, Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», Національної молодіжної ради, Асоціації молодіжних рад України, корпорації «Біосфера», інформаційний партнер телеканал «Київ», органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа. В рамках співпраці з гуманітарним напрямом Нової пошти.

Хай небо буде мирним, а Україна чистою!

Чому важливо дбати про довкілля вже сьогодні у цифрах: 

  • З 24 лютого 2022 року російська армія скоїла понад 2 400 екологічних злочинів на території України. 
  • Боєприпаси, в тому числі міни, знищена військова техніка містять токсичні речовини: свинець, ртуть і тротил. Навіть коли війна в Україні закінчиться, ці важкі метали й вибухові речовини залишаться у ґрунті - отруюючи його та згодом потрапляючи у людський організм.
  • На сьогоднішній день щонайменше 10,5 мільйона гектарів сільськогосподарських угідь в Україні забруднено хімікатами. Навіть звичайний політ ракети над полем впливає на родючість, тому що виділяється токсичне ракетне паливо.
  • Вже постраждало близько 3 млн гектарів лісу, що становить майже третину лісового фонду країни. 
  • З початку війни техніка окупанта перетворилася на понад 575 000 тонн відходів, які продовжують виділяти небезпечні речовини та стають загрозою для довкілля та здоров’я мирного населення країни. 

Дізнавайтесь більше в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org та у наших соціальних мережах www.facebook.com/letsdoitukraineeco , www.instagram.com/letsdoitukraine/ 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Зображення згенероване ШІ
У Бразилії врятували коня, що опинився на даху під час повені
1 хв на прочитання47 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Дельфініум завойовує серця садівників і ландшафтних архітекторів
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: unsplash.com/Kees Streefkerk
Що таке екологічний стік і як він дозволить збалансувати потреби у воді між людьми і екосистемою
4 хв на прочитанняВчора
Ліцензій на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами в Україні: які зміни у сфері сталися за тиждень
2 хв на прочитанняВчора
Україна та Норвегія поглиблюватимуть співпрацю у сфері ядерної та енергетичної безпеки
1 хв на прочитанняВчора
Чотири способи, які допоможуть позбутися колорадського жука на картоплі
2 хв на прочитанняВчора
«Панда-дипломатії» завдають удару: Малайзія збирається запровадити «дипломатію орангутанів»
2 хв на прочитанняВчора
Грету Тунберг оштрафували за акцію перед парламентом Швеції
2 хв на прочитанняВчора