Догори
Дати відгук

Українські експортери яблук потерпають від коронавірусу

Українські компанії, які поставляли яблука до Гонконгу та Сінгапуру, ще в січні та лютому припинили продаж

2 хв на прочитання13 Березня 2020, 16:08
Pixabay Pixabay
Поділитись:

Українські компанії, які поставляли яблука до Гонконгу та Сінгапуру, ще в січні та лютому тимчасово припинили продаж. Про це інформує GreenPost із посиланням на повідомлення Української плодоовочевої асоціації.

"Ситуація в цих країнах була досить складною і не було впевненості в тому, який буде попит на момент прибуття яблука на ринок і чи можна буде забезпечити якісну логістику. Приклад Китаю, де в портах протягом кількох тижнів не розвантажували грузи з свіжою плодоовочевою продукцією під час піку епідемії коронавірусу, змусив місцевих імпортерів бути обережнішими", - пояснили в асоціації.

Відповідно, було втрачено кілька тижнів торгівлі. Зараз, за інформацією компаній, торгівля з Азією починає поступово відновлюватися. У той же час більшість українських компаній, які експортують фрукти та овочі до країн ЄС, до останнього часу не відчували особливих проблем.  "Попит залишається досить високим, автомобілі пропускають і туди й назад без особливих проблем", - констатують в асоціації.

В той час компанії мають певні застереження щодо вільного автотранспорту в майбутньому, адже вантажні автомобілі пересуваються разом з водіями, а різні країни починають запроваджувати 14-денний карантин або взагалі заборону на в’їзд для тих, хто нещодавно відвідував Італію, Німеччину, Іспанію, Францію та інші країни, де швидко поширюється коронавірус.

Проте один з крупних експортерів яблука зазначив, що у нього вже зараз є великі проблеми з продажами: оскільки Італія, Норвегія, Іспанія, Кувейт і ще кілька важливих для експорту яблука країн перестали приймати вантажі, і частина яблука "зависла" в портах.

Також деякі з опитаних УПОА виробників плодоовочевої продукції зазначили, що вже протягом декількох тижнів не можуть вивезти в Україну куплені в ЄС саджанці та добрива.

"Це може стати проблемою для багатьох компаній в найближчі тижні, адже сезон робіт в саду розпочався, і більшість МТР та інших елементів технологій постачається в Україну саме з тих країн ЄС, де найбільші проблеми з коронавірусом: Італії, Іспанії, Франції, Німеччини та Нідерландів", - вважають в асоціації.

Роздрібні мережі відзначають, що особливих проблем з поставками плодоовочевої продукції українського виробництва, а також імпортної, поки що не відчувають, а попит оцінюють як стабільно високий.

Як повідомляв GreenPost, раніше голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка наголошував, що через коронавірус міжнародні транспортні компанії підняли ціну своїх послуг на 40%. За його словами, це негативно відобразилося на українському експорті сільськогосподарської продукції.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.