Догори
Дати відгук

Українські будівельники розробили унікальний екоутеплювач з коноплі (фото)

Таку технологію українці стали застосовувати першими у світі

3 хв на прочитання09 Жовтня 2020, 23:37
Поділитись:

Постійно зростаючі ціни на комуналку вже давно змусили українців утеплити свої будинки. Ось тільки мало хто знає, що такий “одяг” може бути не тільки синтетичним, а й екологічним. Повідомляє SEEDS.org.ua.

Технологія екоутеплення будинків за допомогою технічних конопель та вапна успішно реалізовується по всьому світу. Але тільки українцям вдалося відтворити такий склад утеплювального матеріалу, який без складнощів підкорив не одну країну.

Про особливості такого “конопляного” утеплювача розповів Сергій Коваленков, засновник компанії Hempire, яка розробила цю унікальну технологію.

"У нашому утеплювачі, який ми розробили, немає ні граму цементу, ні граму токсичних речовин – він цілком природного походження, до того ж з української сировини. В’яжучий – це порошок на основі вапна, який перемішується в певних пропорціях разом з кострицею конопель або іншою біомасою та водою. За допомогою цього в’яжучого ми можемо утеплювати стіни, підлогу, дах, горище, перекриття. Будь-який вид поверхні, який є в будинку. Наш природний в’яжучий, порошок на основі вапна – це винахід нашої компанії. На нього ми подали патентну заявку, зокрема і міжнародну. Міжнародну поки не отримали, але в Україні такого до нас ще ніхто не робив. В’яжуче, яке ми розробили, тестували в Каліфорнії, де є наше представництво. Це можуть бути відходи й від листя пальм або рисового виробництва. Будь-яка біомаса, за допомогою якої ми можемо будувати", - розповідає Сергій.

За словами підприємця, ця технологія не нова, вона відома світу, але саме українці її покращили – зробили цей матеріал максимально легким. По-друге, він абсолютно природний – там немає цементу, що робить його вкрай енергоефективним. Люди, які побудували будинок з таких матеріалів, платять копійки за опалення або охолодження.

"Якщо порівнювати за вартістю з будинком, побудованим з газоблоку з мінеральною ватою – це зараз популярна технологія, наш матеріал виходить відсотків на 18 дорожче. Але людина повертає гроші за рік – вона економить. Через 10-15 років експлуатації такого будинку він стає дешевшим, ніж найдешевший утеплювач. Гігроскопічність костриці допомагає поглинати, а потім випускати зайву вологу. Матеріал не гниє, і грибок не формується через регуляцію вологості. Матеріал не горючий, і гризуни в ньому не заводяться", - говорить розробник.

Підприємці виконали та утеплили екоутеплювачем вже 60 будинків в Україні.

"Ми також будуємо купольні будинки з конопель. Ми перша у світі компанія, яка почала будувати такі будинки. Такі будинки ми вже побудували в Польщі. Продаємо наші матеріали в США", - повідомив Коваленков.   

 
 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024