Догори
Дати відгук

Українське насіння зазнає цінової дискримінації – вчений

2 хв на прочитання25 Червня 2020, 14:51
Поділитись:

На зовнішніх ринках вітчизняне насіння реалізується за суттєво нижчими цінами, ніж імпортне. Про це у коментарі GreenPost повідомив доктор економічних наук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук.

Як розповів науковець, експорт насіння вітчизняної селекції зріс у січні-квітні 2020 року на 63,9% у порівнянні з аналогічним періодом торік. Проте на зовнішніх ринках українське насіння зазнає цінової дискримінації. За його підрахунками, насіннєвий експорт перших чотирьох місяців 2020 року, становив лише $12,9 млн. Зокрема, насіння кукурудзи реалізували за $1573/тонна (імпортна дорожча – $4826/тонна). Схожа ситуація і з насінням соняшнику – $3404/тонна (проти $10904/тонна за імпорт). Насіння пшениці Україна продає удвічі дешевше, ніж купує, а просо сорго – аж у 15 разів дешевше.

"Ціни на українське насіння нижчі, ніж на закордонне, з декількох причин. По-перше, на це впливає сама якість насіння та, відповідно, бренд. По-друге, у нас поки що є проблеми із використанням інтелектуальної власності на сорти та гібриди рослин. Коли ж купуємо іноземне насіння, то його виробники вже включають в ціну  кошти, які будуть повертатися селекціонерам сорту чи гібриду за використання об’єкту інтелектуальної власності. У нас натомість ніхто не дотримується наразі правил гри на ринку інтелектуальної власності, іншими словами в Україні немає практики селекційних платежів", - розповів науковець.

Однак якість українського насіння варіюється в залежності від сортів, стверджує він:

"Щодо сортів таких культур як пшениця, ячмінь, горох, овес, гречка, просо, то Україна не відстає від іноземних аналогів. І друга категорія насіння - це гібриди, які використовуються протягом одного посіву. На наступний рік їх знову доводиться купувати за кордоном, тобто щороку потрібно поновлювати. Мова йде про гібридне насіння кукурудзи, соняшника, цукрового буряка. Гібрид вже забезпечений на початковому етапі при посіві певними мінеральними речовинами, протруєний, тобто він має більше шансів прорости і дати кращий врожай. Відповідно, через нестачу гібридів доводиться їх масово імпортувати. У виробництві гібридного насіння Україна суттєво відстає".

За словами вченого, при посіві в Україні аграрії використовують 70% гібридного насіння кукурудзи, соняшника – 80%, а цукрового буряка - 90% і більше. Переважно, це імпортоване насіння іноземних компаній.

Олександр Захарчук стверджує, що  ємність насіннєвого ринку в Україні постійно зростає і до кінця 2025-го, очікується зростання ще на понад 30%, або до $2,5 млрд. Тож у середньостроковій та довгостроковій перспективі експорт вітчизняного насіння може зрости у десятки разів – до $1-1,5 млрд.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.