Українець отримав престижну європейську нагороду за екопапір з опалого листя (ФОТО)

2 хв на прочитання5 годин тому
Изобретение экобумаги из опавших листьев

З його слів, ця ідея з'явилася у нього в одинадцятому класі.

Валентин Фречка, 23-річний винахідник із Закарпаття, здобув друге місце в номінації "Премія молодих винахідників" Європейської винахідницької премії. Його проєкт Releaf Paper пропонує інноваційний метод виробництва паперу з опалого листя.

Ключові факти:

Інші переможці в цій категорії:

  1. Перше місце: Рошель Німейєр (Нідерланди, 29 років) за портативний ШІ-пристрій для швидкої ідентифікації бактерій, що викликають інфекції.
  2. Третє місце: Команда з Тунісу (Кхаула Бен Ахмед, Гофран Аярі, Сулейма Бен Теміме, Сіріне Аярі) за інтелектуальну систему керування інвалідним візком.

Цей успіх демонструє потенціал української молоді у створенні інноваційних екологічних рішень світового рівня.

Що відомо про винахідника

Валентин Фречка — технологічний розробник та співзасновник компанії "Releaf PAPER & BAGS". Народився у селі Сокирниця Хустської громади.

У червні 2018 року Валентин Фречка здобув "золото" на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. В олімпіаді взяли участь 1300 школярів з різних країн. Одна з тем змагання — "Вирішення екологічних проблем". Валентин вигадав як робити папір з опалого сухого листя.

У 2020 році на Житомирщині виготовили волокно з опалого листя для чергової партії – півтори тонни промислового паперу. Розробником технології виготовлення паперу з падолисту є Валентин Фречка.

З його слів, ця ідея з'явилася у нього в одинадцятому класі, коли він працював над науково-дослідницькою роботою для конкурсу-захисту малої академії наук. Згодом Валентин Фречка отримав патент і його розробкою зацікавилися на Житомирському картонному комбінаті.

Після російського вторгнення в Україну в 2022 році Фречка переїхав до Франції та разом зі своїм партнером продовжив розбудову компанії. Releaf Paper вже залучила великих клієнтів, як L'Oréal, Chanel і Samsung, задовольняючи попит на екологічну упаковку, що зростає.

З огляду на те, що світовий ринок крафт-паперу очікується на рівні 16,95 млрд євро до 2030 року, відкриття пілотного заводу Releaf Paper у 2024 році та планує налагодити виробництво по всій Європі, компанія виконує місію трансформації пакувальної галузі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: