Україна запроваджує Європейські стандарти якості ліків

2 хв на прочитання5 годин тому
Зображення створене ШІ

Впровадження 2D-кодування у медичній індустрії забезпечить захист від фальсифікації та підвищення доступності якісних лікарських засобів для українців.

Україна здійснює перехід до стандартів Європейського Союзу для забезпечення високої якості ліків і протидії фальсифікації. Введені стандарти охоплюють захист лікарських поставок та впровадження уніфікованої системи кодування та ідентифікації продукції.

МОЗ повідомляє, що Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення національної системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодами. За цим рішенням, виробники мають обов’язок наносити на упаковку засоби захисту. Цей процес буде добровільним з 1 січня 2026 року, а з 1 січня 2028 року стане обов'язковим.

«Верифікація лікарських засобів з 2D-кодуванням стала основним рішенням для багатьох розвинених країн світу, щоби виявити фальсифіковані ліки, які вже наявні на ринку, та запобігти їхній появі у майбутньому. Ми прагнемо забезпечити українців якісними та доступними ліками – саме для цього активно працюємо над впровадженням системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням в Україні», – зазначила заступник Міністра охорони здоров’я з питань цифровізації Марія Карчевич.

 

Як це працюватиме?

Виробники зобов'язані маркувати упаковки ліків унікальними ідентифікаторами. Лікарські засоби будуть перевірятися на автентичність через систему наскрізної перевірки, яка включає перевірку дистриб'юторами.

Під час відпуску, медикаменти скануватимуться, і перевірятиметься, чи відповідає код на упаковці інформації, внесеній виробником до централізованого реєстру. Якщо інформація співпадає, код на упаковці деактивується, і ліки видадуть пацієнту. У випадку неспівпадіння інформації система видасть попередження та класифікує цей випадок як надзвичайний, що призведе до подальшого розслідування компетентними органами.

Застосування двовимірних штрих-кодів для маркування медичних препаратів, які надходять в обіг в Україні, гарантує дотримання прав пацієнтів на безпечне лікування і ефективно бореться з поширенням фальсифікованих ліків.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: