Виробництво продукції аквакультури - риби, ікри, ракоподібних - торік в Україні зросло майже на 22%. У 2024 році вирощено і продано загалом 18 621 тонн такої продукції.
«Аквакультура – швидкозростаючий сектор тваринництва та один із флагманів по забезпеченню продовольчої безпеки населення планети. В Україні, з її значними водними ресурсами та сприятливим кліматом, ця галузь національної економіки має серйозні масштаби для розвитку та формування значної частки якісної рибної продукції на вітчизняних прилавках, відповідно до світових трендів, де аквакультура генерує виробництво більше половини всіх рибних продуктів», - зазначив голова Держрибагентства Владислав Невеселий.
За його даними, найбільшу кількість товарної продукції в умовах аквакультури вирощено у ставах – 18 009 тонн. У резервуарах та басейнах вироблено 315 тонн, в установках замкнутого водопостачання – 181 тонну, у садках – 116 тонн.
Традиційними об’єктами аквакультури незмінно залишаються коропові: короп – 8 896 тонн та рослиноїдні види риб, такі як товстолоб – 4 434 тонни і білий амур – 637 тонн.
Крім коропових, українські аквафермери вирощували також:
Крім того, торік підприємства з вирощування аквакультури виробили 4 280,5 кг харчової ікри (2 480,2 кг харчової ікри осетрових видів риб та 1 800,3 кг харчової ікри лососевих).
Прочому лідерами з виробництва стали Черкаська (4 400 тонн), Львівська (1 543 тонни), Хмельницька (1 517 тонн), Кіровоградська (1 456 тонн) та Сумська (1 403 тонни) області.
Більше новин читайте на GreenPost.