Догори
Дати відгук

Україна втратила 450 млрд гривень

Саме така ціна гумусу, який було знищено в країні за останні 20 років

1 хв на прочитання15 Травня 2020, 04:00
Поділитись:

За даними Інституту охорони ґрунтів, за останні 20 років наша країна втратила гумусу в грошовому еквівалентні на понад 450 млрд грн. Про це розповів Михайло Апостол, радник міністра внутрішніх справ у Facebook.
Наразі в Україні розширюється деградація земель внаслідок їх високоінтенсивного використання, а також вирубки лісів та знищення посадок. 
«Це вже навіть не злочин перед майбутнім поколінням. Це — геноцид. Відновити нульовий рівень деградації земель нам уже не вдасться. Адже сантиметр родючого ґрунту (гумусу) в природних умовах відтворюється 300−400 років... Головним фактором, який визначає цінність земель, є його родючість. А ми робимо все, щоб наші чорноземи деградували, підкислювалися, засолювалися, проходили ерозійні процеси; зменшувалась кількість гумусу та корисних мікроорганізмів, які його формують; відбувалися пилові бурі; відчувався постійний дефіцит вологи», — зауважує радник міністра внутрішніх справ. 

Михайло Апостол наполягає, що все це приводить до спустелення та, на жаль, наближення аграрної, продовольчої, економічної кризи.

Нагадуємо, екологи подали до суду на Кабмін через рубки у Карпатах.

Крім того, вплив на довкілля у лісогосподарстві будуть оцінювати за міжнародними стандартами.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко