Догори
Дати відгук

Україна та Латвія продовжать співпрацю для відновлення системи охорони здоровʼя на Чернігівщині

Латвія планує долучиться до відновлення медичної інфраструктури міста та протягом 2024 року

3 хв на прочитання09 Червня 2024, 17:06
Співпраця для відновлення системи охорони здоровʼя на Чернігівщині
Фото: sungmin cho from Pixabay Співпраця для відновлення системи охорони здоровʼя на Чернігівщині Фото: sungmin cho from Pixabay
Поділитись:

Перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров з делегацією Латвійської Республіки на чолі з міністром охорони здоров’я країни Хосамом Абу Мері відвідали заклади охорони здоровʼя на Чернігівщині.

Днями Україна та Латвія підписали технічну угоду у сфері охорони здоровʼя в межах безпекової угоди між країнами. Цей документ спрямовано на реалізацію домовленостей між країнами про довгострокову підтримку та безпекові зобов’язання, розвиток співробітництва, а також створення основи для співпраці та взаємодії у сфері охорони здоровʼя. Відповідно до умов угоди, одним з ключових напрямів співпраці є взаємодія у сфері громадського здоров’я та профілактики, стабілізації та відновлення системи охорони здоровʼя, зокрема в Чернігівській області та місті Чернігові.

У Чернігові учасники делегації провели спільну пресконференцію з начальником обласної військової адміністрації В'ячеславом Чаусом, де обговорили подальші плани співпраці між Чернігівщиною та Латвійською Республікою.

У ході поїздки учасники оглянули Чернігівську центральну районну лікарню, яка неодноразово ставала ціллю ворожих атак та зазнала значних руйнувань внаслідок ракетних ударів — 17 квітня цього року та в березні 2022 року. Наразі в медичному закладі тривають процеси відбудови. Латвія планує долучиться до відновлення медичної інфраструктури міста та протягом 2024 року відремонтувати педіатричне відділення центральної районної лікарні.

Сергій Дубров висловив вдячність гостям та всьому латвійському народу за солідарність і підтримку України в такий нелегкий для країни та українського народу час.

«Допомога від міжнародних партнерів є надважливою для відновлення нашої країни та збереження життів українців в умовах повномасштабного вторгнення. Щиро дякую Уряду Латвії та особисто пану міністру за допомогу, яку ваша країна надає від початку війни. Впевнений, ми й надалі зможемо успішно посилювати партнерство в сфері охорони здоров’я, допомагати пацієнтам та взаємодіяти в проєктах, націлених на розвиток України», — сказав перший заступник міністра охорони здоровʼя України Сергій Дубров.

Зі свого боку міністр охорони здоров’я Латвійської Республіки Хосам Абу Мері відзначив героїзм, невтомність та стійкість українських медиків та запевнив у подальшій підтримці України. Він зауважив, що латвійські лікарі продовжують й надалі приймати українських громадян на лікування та реабілітацію, ділитись власним досвідом та переймати досвід у лікуванні бойових травм від українських лікарів. 

Крім цього, гості відвідали Чернігівську обласну дитячу лікарню, яка є єдиним у регіоні медичним закладом, що надає спеціалізовану медичну допомогу дітям від 0 до 18 років. Щорічно тут проходять лікування понад 17 тисяч дітей. У чотирьох відділеннях хірургічного профілю виконується більше ніж 3,5 тисячі оперативних втручань та амбулаторно оглядаються понад 60 тисяч пацієнтів. Незабаром у харчовому блоці дитячої лікарні розпочнуться ремонтні роботи, фінансування яких забезпечила Латвія. 

Латвійська делегація також завітала до жіночого центру, де безоплатно надаються послуги з психологічної допомоги жінкам та дітям, які постраждали від війни, юридична допомога, соціальний супровід. Проєкт було реалізовано за кошти державного бюджету Латвії та фінансується Міністерством закордонних справ Латвійської Республіки. Жіночий хаб працює з січня 2024 року.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Захворювання на хворобу Лайма
У майже 30 жителів Рівненщини з початку року виявили хворобу Лайма
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: відділення Національного Олімпійського комітету України в Харківській області
Не конче бути професійним спортсменом, аби долучитися: сьогодні Міжнародний Олімпійський день
1 хв на прочитання4 години тому
Настій на травах при гіпертонії
Як приготувати цілющий настій на травах при гіпертонії
1 хв на прочитання7 годин тому
Стратегія політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я
Мінкультури презентувало стратегію політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я
3 хв на прочитання10 годин тому
Вірус пташиного грипу адаптувався до ссавців, можливе зараження людей. У Європі вже закупили 665 000 доз вакцини
3 хв на прочитання13 годин тому
Бджоли винюхали рак легень з точністю більш як 90 відсотків
1 хв на прочитання14 годин тому
Ходьба тричі на тиждень суттєво знизила ризик болю в спині
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть впоратися з високим тиском
1 хв на прочитанняВчора