Ціна на картоплю, що йде з України на експорт, принаймні в п'ять разів нижча за ту, за яку її доводиться купувати нам, українцям. Проте цьогоріч українські аграрії продали за кордон значно більше картоплі, ніж торік. Про це розповідає видання Бізнес. Today.ua.
За підсумками дев'яти місяців 2021 року українські аграрії відправили на експорт картоплі на 1,62 мільйона доларів. Торік за аналогічний період було продано за кордон цього овочу лише на 840 тисяч доларів. Такі дані оприлюднила Державна митна служба.
Найбільше картоплі спродали в Білорусь. Сусідня держава купила її в нас на суму в 1,58 мільйона «зелених». Причому цьогоріч Білорусь суттєво збільшила імпорт картоплі з України.
Українські аграрії продавали в Білорусь картоплю по 6-8 центів за кілограм, що становить близько 1,6 гривні. При цьому в Білорусі вона вже йде значно дорожче – по 8 гривень на наші гроші.
Водночас Україна набагато більше імпортує картоплі, ніж експортує. Щоправда, цьогоріч ми купуємо менше коренеплодів, ніж торік. Так, за 9 місяців поточного року імпорт картоплі скоротився на 21 % порівняно з минулим роком. Торік за цей період було закуплено бульби на 53,61 мільйона доларів, а цьогоріч — лише на 42,24 мільйони.
Найбільші імпортери картоплі для нас Польща (на 15,76 млн доларів), Нідерланди (на 4,9 млн доларів) і Німеччина (на 4,065 млн), розповідає Бізнес. Today.ua.
Експерти прогнозують подорожчання картоплі. Слід зазначити, що наразі в Україні гуртова ціна товарної картоплі стартує від 2,1 грн і сягає 14 грн. За таких умов українці поспішають закупитися «про запас».
Для того, щоб запаси картоплі не почали псуватися вже за тиждень, варто при купівлі звертати увагу на сорт коренеплоду, радить AgroNews.
«Краще купувати пізні сорти, такі як «Рудольф», «Пікассо» – вони добре зберігаються – можуть спокійно долежати до квітня-травня», — порадив керівник відділу продажу картопляного підприємства Сергій Бородавко.
Він також зазначив, що відрізнити ранній сорт картоплі від пізнього можна за візуальними ознаками: у пізніх сортів шкірка більш груба. Також важливо переконатися, що серед придбаної картоплі немає пошкодженої, бо одна така може зіпсувати весь запас. Тож купувати картоплю аграрії радять лише в сітці, незалежно від об’єму.
Також експерти не радять зберігати картоплю у холодильнику чи будь-якому прохолодному місці.
«Під час зберігання в низьких температурах крохмаль переходить у цукри і потім картопля матиме солодкуватий присмак. Найкраще сховати в темне місце, наприклад, під раковину. Тільки треба пильнувати за рівнем вологи. На допомогу прийдуть народні методи – поряд з картоплею помістити ті культури, які на себе забирають більше вологи, такі, наприклад, як буряк чи морква», — коментує експерт.
Також ми розповідали, що Україна стала лідером з постачання картоплі у Білорусь.