Догори
Дати відгук

Україна купає 50% імпортного газу в Угорщині

Про це розповів голова держкомпанії «Оператор ГТС України»

1 хв на прочитання26 Травня 2020, 20:27
Поділитись:

Після запуску об'єднаної точки та віртуального реверсу з Угорщини, цей напрямок став основним маршрутом постачання природного газу в Україну з часткою практично в 50% від загального обсягу імпорту, повідомив у Facebook голова держкомпанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Він зазначив, що Словаччина за обсягом постачання опустилася на друге місце - 34%. За його словами словацька компанія Eustream все ще не запропонувала ринку нову послугу з транзиту газу в Україну з ЄС, хоча збиралася зробити це ще на початку травня. Також він повідомив, що Польща значно підросла — до 16%, причому віртуальним реверсом імпортується більш ніж половина від загального обсягу. 

«Упевнений, що після запуску віртуальної точки на кордоні Польща-Україна, цей напрямок стане ще більш цікавим, але все залежить від того, яким буде встановлено тариф з польської сторони. Наявність альтернативних маршрутів постачання газу в Україну і вільний імпорт газу в країну гарантує справедливе ціноутворення для споживачів України. Як результат, слідом за зниженням ціни на газ в ЄС ціна на газ в Україні знизилася вже до 1860 грн за тис. куб. м», - зазначив він.   

Нагадуємо, ціни на газ для промисловості зменшать — продукти подешевшають.

Тим часом, пандемія COVID-19 може змінити світовий енергетичний баланс.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.