Україна готується до переговорів з ЄС: гендерна рівність серед основних пріоритетів держави

3 хв на прочитання4 години тому
Двостороння сесія Україна-ЄС

Сьогодні як ніколи важливо, щоб усі громадяни, зокрема жінки і дівчата, мали доступ до якісної допомоги та захисту.

Українська делегація успішно завершила участь у двосторонній сесії Україна-ЄС, присвяченій обговоренню розділу 23 «Судова влада та основоположні права», що тривала з  17 по 19 вересня у Брюсселі. Ця сесія заклала фундамент для  переговорного процесу з ЄС, який триватиме і після набуття членства. 

Одним із важливих аспектів обговорення було питання забезпечення гендерної рівності та сталого розвитку суспільства в Україні. Заступниця Міністра соціальної політики України Ірина Постоловська презентувала імплементацію директив ЄС та подальшу гармонізацію українського законодавства з європейськими нормами. 

«Україна сьогодні не лише захищає свою незалежність, а й  права кожної людини. Наше законодавство вже активно гармонізується з європейськими нормами, і ми продовжуємо пріорітизувати гендерну рівність у політичній сфері. Принцип рівного ставлення є основоположним для побудови справедливого суспільства, і це закріплено в нашій Конституції. 

Сьогодні як ніколи важливо, щоб усі громадяни, зокрема жінки і дівчата, мали доступ до якісної допомоги та захисту. Наші зусилля спрямовані на розширення доступу постраждалих від насильства до якісної своєчасної допомоги. Уряд розширює мережі спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, Центрів допомоги врятованим, а також фокусується на  підготовці правоохоронців та суддів до ефективної роботи з постраждалими. Інклюзивний підхід до формування політики залишається нашим пріоритетом у відбудові та розвитку України», - зазначила Ірина Постоловська.

Особлива увага була приділена імплементації Стамбульської конвенції, зокрема у контексті боротьби з гендерно зумовленим насильством, криміналізації різних його форм, а також забезпеченню захисту та підтримки постраждалих.

Нині Україна зіштовхується з численними викликами внаслідок повномасштабного російського вторгнення, що призводить до зростання кількості вразливих категорій, як серед жінок, так і чоловіків. Війна значно загострює гендерну нерівність, що потребує нового, ефективного підходу у вирішенні цих викликів. 

З урахуванням цих викликів було прийнято та реалізовано Урядом низку стратегічних документів у сфері гендерної рівності на період до 2030 року. Державна стратегія забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків створила міцну основу для ініціатив щодо ґендерної рівності в різних сферах.

Зокрема, державна політика ґрунтується на впровадження гендерного аналізу у процесі прийняття рішень, співпрацю з неурядовими організаціями та залучення жінок до прийняття рішень на різних рівнях. 

Нагадаємо, що під час сесії розглядалися ключові питання захисту прав осіб з інвалідністю, національних меншин, забезпечення гендерної рівності та протидії насильству щодо жінок. Сесія є черговим кроком на шляху до євроінтеграції та підтверджує рішучість України в реалізації європейських стандартів у сфері правосуддя та прав людини.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: