Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • У західній пресі з'явилися публікації про причетність Росії до атаки на Ізраїль

У західній пресі з'явилися публікації про причетність Росії до атаки на Ізраїль

Затяжна війна на Близькому Сході може перенаправити більшу частину американської військової техніки, необхідної Києву, до Тель-Авіва.

3 хв на прочитання09 Жовтня 2023, 07:24
Випущена із сектора Газа у бік Ізраїлю ракета, 7 жовтня 2023 року. Фото: Reuters Випущена із сектора Газа у бік Ізраїлю ракета, 7 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
Поділитись:

У західних виданнях з'явилося кілька публікацій про те, що до нападу ХАМАСу на Ізраїль може бути причетна Росія. Таку заяву зробив голова комісії парламенту Естонії із закордонних справ Марко Міхкельсон. А на сайті великої ізраїльської газети «Едіот ахронот» опубліковано колонку полковника британської армії у відставці Річарда Кемпа під заголовком «Сили, які підштовхували ХАМАС до атаки, перебувають у Москві». Про це розповідає «Агентство».

Міхкельсон у коментарі Естонському національному телебаченню (ERR) заявив, що на причетність до атаки Росії та Ірану вказує час нападу, а також той факт, що Москва, Тегеран підтримують контакти з ХАМАС.

«Лідери ХАМАС двічі проводили консультації в Москві за останні 12 місяців, і цілком очевидно, що Росія зацікавлена як у відверненні уваги від України, так і в ускладненні зближення Ізраїлю з Саудівською Аравією через створення напруженості в регіоні», — сказав депутат ERR.

Кемп у колонці на сайті «Едіот ахронот» також пише про причетність Росії до атаки ХАМАС на Ізраїль. На думку колишнього командувача операції «Фінгал» в Афганістані, «не бажаючи вступати в боротьбу безпосередньо з НАТО, Путін натомість розпалює конфлікти між Азербайджаном і Вірменією, Сербією і Косово, у Західній Африці, а тепер і в Ізраїлі». Свої висновки Кемп будує на відкритій інформації, зокрема даних про контакти Москви з Тегераном і ХАМАС.

Великі західні видання більш обережні в оцінках. Однак на вигоди Москви від ескалації арабсько-ізраїльського конфлікту звертають увагу і вони. Як пише колумніст The New York Times Томас Л. Фрідман, затяжна війна на Близькому Сході може перенаправити більшу частину американської військової техніки, необхідної Києву, до Тель-Авіва. Якщо Ізраїль збирається вторгнутися в сектор Газа та розпочати тривалу війну, Україні доведеться конкурувати з ним за ракети Patriot, 155-міліметрові артилерійські снаряди й інші озброєння, яких Київ відчайдушно потребує.

На офіційному рівні Москва зайняла нейтральну позицію, закликавши обидві сторони до негайного припинення вогню.

Нейтрально у суботу висвітлювали події в Ізраїлі й російські федеральні телеканали. Однак до неділі їх подання почало змінюватися. У сюжетах на «Першому каналі» та «Росії 1» у неділю почали повторювати ідеї, висловлені напередодні заступником голови Ради безпеки Росії Дмитром Медведєвим. Журналісти телеканалів та їхні експерти поклали на США відповідальність за загострення конфлікту на Близькому Сході. Наприклад, у сюжеті на Першому каналі нагадали, що тиждень тому радник Байдена Джейк Салліван «хвалився, що США принесли на Близький Схід спокій». Окрім того, обидва телеканали припустили, що передана Україні західна зброя могла виявитись у ХАМАС.

Ми вже писали про світову реакцію на ескалацію конфлікту в Ізраїлі: «Найсерйозніше занепокоєння».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023