Догори
Дати відгук

У США створили новий датчик, який визначатиме стан здоров'я за аналізом поту

Цей датчик можна буде друкувати на 3D-принтері.

1 хв на прочитання22 Травня 2023, 19:17
Поділитись:

Піт насправді містить життєво важливу інформацію про наше здоров'я. Він може дати сигнал про зневоднення, втому, рівень цукру в крові і навіть про такі серйозні стани, як кістозний фіброз, діабет і серцеву недостатність. «Нотатки лікаря» розповідають, що американські науковці створили новий датчик, який визначатиме стан здоров'я за аналізом поту.

Дослідники з Гавайського університету в Маноа зробили крок уперед в аналізі поту, розробивши інноваційний датчик поту, який друкується на 3D-принтері. Це невеликий переносний пристрій, розміром з дитячу наклейку. Його назвали Sweatainer. Наукова стаття з описом розробки вийшла в Sciences Advances.

«3D-друк забезпечує абсолютно новий режим проектування переносних датчиків поту, даючи нам змогу створювати флюїдні мережі та функції безпрецедентної складності», — сказав доцент кафедри машинобудування Тайлер Рей.

Однією з унікальних особливостей датчика є метод збору поту «мульти-витяжка», який дає змогу збирати кілька окремих зразків для аналізу чи безпосередньо на пристрої, чи щоби потім відправити в лабораторію. Sweattainer уже пройшов випробування, та зараз виробники шукають інвесторів.

Також американські науковці розробили надпровідне двовимірне чорнило: просто додайте води.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.