Догори
Дати відгук

У світі почали тестувати щопіврічну ін'єкцію для профілактики ВІЛ

Ін'єкції для профілактики ВІЛ-інфекції достатньо поновлювати лише раз на пів року.

1 хв на прочитання12 Червня 2024, 08:25
У США почали тестувати ін'єкцію для профілактики ВІЛ У США почали тестувати ін'єкцію для профілактики ВІЛ
Поділитись:

Тестування покликане встановити безпечність, сприйнятливість та метаболізм в організмі ін'єкційного препарату ленакапавіру. Його проводитимуть за участі жінок та людей, що вживають ін'єкційні наркотики, та мають вищий ризик інфікуватися ВІЛ. Про це повідомляє Національний інститут охорони здоров'я США (NIH).

Ленакапавір вже схвалений у США як засіб для лікування ВІЛ-інфекції, переважно для тих пацієнтів, що не реагують на стандартні ліки. Однак його розглядають і як потенційний препарат для профілактики ВІЛ-інфекції, і це вперше випробовуватимуть його в ін'єкційній формі тривалої дії. Науковці обрали як учасників саме жінок та людей, що вводять собі ін'єкційні наркотики, оскільки вони складають близько 18 та 7 відсотків серед нових інфікованих у США, відповідно, і водночас часто оминаються увагою в дослідженнях ВІЛ.

В обох тестуваннях візьме участь приблизно по 250 учасників, яких розділять на дві групи, де одна половина отримуватиме ін'єкції ленакапавіру, а інша — комбінацію двох стандартних препаратів доконтактної профілактики для орального приймання. Протягом усього дослідження тривалістю близько 4 років науковці стежитимуть за здоров'ям учасників, зокрема відбиратимуть зразки крові для аналізів.

У США вже є ін'єкційний препарат тривалої дії для профілактики ВІЛ-інфекції, що його схвалили кілька років тому. Однак його дози потрібно вводити у середньому раз на два місяці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.