У польському законодавстві з'явиться нове визначення зґвалтування

1 хв на прочитання08 Липня 2024, 12:26
Нове визначення зґвалтування у Польщі

Нововведення вимагає доведення відсутності згоди з боку потерпілого.

28 червня в Сеймі проголосували за поправку до Кримінального кодексу, згідно з якою примушування до сексу «всупереч відсутності згоди», шляхом насильства, погрози обману або в інший спосіб стає злочином.

Раніше законодавство розглядало зґвалтування тільки в разі, якщо жертва явно висловлювала своє небажання і були сліди насильства, проте часто такі випадки розглядалися як правопорушення, а не злочини. 

У відповідь на останні події, включно з трагедією з Лізою у Варшаві, польський Конгрес жінок виступив за посилення покарань для сексуальних злочинів.

Метою зміни положення, включно зі статтею про зґвалтування (стаття 197), є зміна судової практики, що склалася за останні роки.

Нововведення вимагає доведення відсутності згоди з боку потерпілого, щоб випадок вважався злочином.

Завдяки внесенню змін до законодавства, розслідування та судовий розгляд тепер не будуть більше зосереджуватися на пошуку доказів опору з боку потерпілого, як це було раніше. 

Нове формулювання поняття зґвалтування значно посилить захист жінок, які перебували в несвідомому стані, спали або не могли захистити себе від насильства.

«Цей проєкт закону, на який чекали тисячі жінок у Польщі багато років, дуже важливий. Він встановлює чітке положення, що секс без згоди дорівнює зґвалтуванню», — заявила депутатка Громадянської партії Моніка Роза.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: