Догори
Дати відгук

У Польщі проведено першу у світі підтримуючу трансплантацію печінки

Процедура тривала близько семи годин.

2 хв на прочитання16 Липня 2024, 14:40
Перша у світі підтримуюча трансплантація печінки Перша у світі підтримуюча трансплантація печінки
Поділитись:

У відділенні загальної, трансплантаційної хірургії та хірургії печінки Університетського клінічного центру Варшавського медичного університету (UCC MUW) було проведено новаторську операцію світового масштабу. 

Команда під керівництвом професора Міхала Гронта здійснила першу у світі підтримуючу трансплантацію печінки та врятувала життя пацієнту, який постраждав у дорожньо-транспортній пригоді. Процедура тривала близько семи годин.

Унаслідок аварії більшу частину печінки пацієнта було пошкоджено і її довелося видалити. Фрагмент органу, що залишився, був занадто малий для підтримки життєвих функцій організму.

Раніше в таких випадках пацієнтам робили пересадку всієї печінки. Однак лікарі з UCC MUW вирішили провести інноваційну підтримуючу процедуру, щоб дати частині печінки, що залишилася, час для регенерації.

Пацієнтці тимчасово пересадили одну з часток печінки померлого донора. Через 11 днів фрагмент власної печінки, що залишився, підтримуваний пересадженим шматочком печінки, збільшився в 3 рази. Це дало змогу видалити трансплантований фрагмент, і пацієнтка одужала без необхідності тривалого прийому імуносупресивних препаратів.

«За допомогою цієї операції ми створили нову хірургічну стратегію для пацієнтів із важкими ушкодженнями печінки», — сказав професор Міхал Гронт. 

Він додав, що цей успіх відкриває нові можливості в лікуванні пацієнтів із гострою печінковою недостатністю та раком, а також допомагає вирішити проблему нестачі органів, адже «одна розділена печінка дає 2 пацієнтам шанс на виживання».

Наразі печінка пацієнтки функціонує так само, як і до аварії. Її не обмежують будь-якою дієтою. Жінці залишилося пройти реабілітацію, щоб повернути колишню активність.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost