Догори
Дати відгук

У ПАРЄ офіційно створено нетворк, що опікуватиметься питаннями українських дітей

До нетворку увійдуть представники 46 країн-членів Ради Європи.

2 хв на прочитання01 Липня 2024, 21:40
У ПАРЄ офіційно створено нетворк, що опікуватиметься питаннями українських дітей У ПАРЄ офіційно створено нетворк, що опікуватиметься питаннями українських дітей
Поділитись:

У Парламентській асамблеї Ради Європи створено постійну платформу, що опікуватиметься розв’язанням проблем, з якими стикаються українські діти в Україні, за кордоном, на тимчасово окупованих територіях і в депортації. До нетворку увійдуть представники 46 країн-членів Ради Європи.

Про це розповіла народна депутатка, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, віцепрезидентка ПАРЄ, репортер ПАРЄ щодо становища українських дітей Олена Хоменко.

«Одне з найголовніших завдань створеної платформи – пошук ефективних механізмів повернення наших депортованих дітей і покращення динаміки повернення у співпраці з платформою Bring Kids Back UA. Нетворк буде моніторити виконання країнами-членами Ради Європи рекомендацій резолюції, яка була ухвалена у січні щодо становища українських дітей. Ці рекомендації включають ухвалення парламентами країн-членів РЄ декларацій із засудженням депортації українських дітей і визнанням її геноцидом; запровадження санкцій проти осіб, причетних до депортації, а також до незаконного усиновлення чи встановлення опіки. Крім того, має бути створений єдиний реєстр таких осіб, що гармонізує політику санкцій між державами-членами Ради Європи», - повідомила політикиня.

Вона додала, що партнери будуть залучатися і до протидії російській пропаганді, яка виправдовує депортацію українських дітей.

«Нетворк об’єднав парламентаріїв ПАРЄ, він буде на постійному зв’язку з міжнародними організаціями, структурами ООН, зокрема Управлінням верховного комісара ООН з прав людини, ЮНІСЕФ, Комітетом ООН з прав людини, з Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Ця платформа буде сприяти інтенсифікації роботи цих організацій в питанні повернення депортованих українських дітей, їхній реабілітації та реінтеграції», - зазначила народна депутатка.

За її словами, також нетворк опікуватиметься захистом прав дітей, переміщених всередині України та до країн-членів Ради Європи.

«Має бути покращений доступ до освіти та медичних послуг, зокрема лікування та психологічної підтримки дітей, які постраждали від війни. Адаптація українських дітей-переселенців повинна відбуватися без відмови від національної ідентичності, тобто діти мають зберігати свою мову та культуру. Ще одне завдання – налагодити обмін інформацією з Україною щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були евакуйовані до держав-членів РЄ», - сказала Олена Хоменко.

Вона наголосила, що робота нетворку вестиметься в координації з українськими органами влади, з міжнародними організаціями, з громадянським суспільством та всіма зацікавленими сторонами.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost