Догори
Дати відгук

У морських льодах Антарктики утворилися величезні ополонки. Це загрожує клімату

Струмені теплого повітря простягаються в довжину на тисячі кілометрів; морські ополонки площею в тисячі квадратних кілометрів утворюються в чітко визначених місцях.

2 хв на прочитання19 Січня 2021, 09:49
NASA NASA
Поділитись:

У формуванні таких гігантських відкритих просторів важливу роль відіграють потужні теплі та вологі повітряні потоки в атмосфері Південної півкулі. На думку вчених, цей процес може мати серйозні наслідки не тільки для континенту, а й надавати додаткового впливу на зміну клімату. Результати дослідження опубліковані в журналі Science Advances. 

Взимку 1973 року під льодами моря Уедделла несподівано з'явилася гігантська ополонка. Знову і в тому ж місці відкрилися води в кінці зими, і початку весни 2017 року. Дослідники з США, ОАЕ й Австралії, вивчивши явище, з'ясували, що причиною його утворення стають так звані атмосферні річки — вузькі потоки теплого вологого повітря, які приходять в Антарктику з Південної Америки та розтоплюють кригу.

Автори наукової роботи вважають, що ополонки сильно впливають на фізичну й екологічну динаміку Південного океану. Ці гігантські «вікна» в морському льоді дають змогу великій кількості тепла переміщатися з океану в атмосферу, змінюючи регіональну та глобальну циркуляцію Світового океану. Вони також впливають на терміни і масштаби цвітіння фітопланктону, що становить основу морської харчової мережі.

Крім того, попередні дослідження показували, що кліматичні процеси в тропіках і в Антарктиці взаємопов'язані і, як наслідок цього взаємозв'язку, були встановлені причини танення льоду наземних і шельфових льодовиків Західної Антарктики. Ці ж атмосферні потоки стали причиною появи «вікон» у льодовиках.

Нова робота міжнародної команди вперше демонструє весь механізм цього процесу. Струмені теплого повітря простягаються в довжину на тисячі кілометрів; морські ополонки площею в тисячі квадратних кілометрів утворюються в чітко визначених місцях, що залежать від місцевих умов циркуляції океану й атмосферних потоків.

Автори відзначають, що атмосферні «річки» в майбутньому стануть частішими; понад те, вони будуть ширшими та довшими, а переміщення повітряних мас в їхніх межах охопить більшу товщу атмосфери.

Пересування величезних мас водяної пари до берегів Антарктиди спричинить, крім додаткового прогріву, збільшення інтенсивності опадів. Як наслідок, дослідники прогнозують появу все нових просторів відкритої води у прибережних льодовиках, зміщення кромки льоду до полюсів і підйом рівня Світового океану.

До слова, Сахару замело снігом (фото та відео). Температура у пустелі опустилася нижче 0 градусів за Цельсієм. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання50 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора