На кінець маркетингового року 2021/2022 Україна потенційно може вийти на залишки запасів: пшениці –5,6 млн тонн, кукурудзи – 6,7 млн тонн, гречки – 11 тис. тонн, проса – 48 тис. тонн, вівса – 176 тис. тонн, цукру – 520 тис. тонн.
Перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький назвав основні чинники, які впливають на здорожчання вартості харчових продуктів, та розповів про обсяги внутрішніх резервів продовольства для забезпечення потреб українців. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.
За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 % з 1,6 % у лютому, 1,3 % – у січні та 0,6 % – у грудні.
Певне підвищення цін у березні цього року зумовлене насамперед подорожчанням логістики, адже через воєнні дії було розірвано багато ланцюгів поставок. Наразі ціни на енергоресурси більш-менш стабільні. Логістичні ланцюги відновлені. Дефіциту сировини немає. Тому за відсутності інших форс-мажорних факторів і без впливу активної фази війни ми не вбачаємо підстав для зростання цін. Навпаки, на певні сезонні продукти вони знизяться, зазначив Висоцький.
Україна наразі повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб.
За даними Державної служби статистики України за 2021 рік індекс сільськогосподарської продукції, порівняно до відповідного періоду попереднього року склав 114,4%.
На кінець маркетингового року 2021/2022 Україна потенційно може вийти на залишки запасів: пшениці –5,6 млн тонн, кукурудзи – 6,7 млн тонн, гречки – 11 тис. тонн, проса – 48 тис. тонн, вівса – 176 тис. тонн, цукру – 520 тис. тонн.
За словами Висоцького, українці повністю забезпечені для своїх внутрішніх потреб молоком та молокопродуктами, зерновими, зернобобовими та олійними, яйцями, м’ясом та м’ясопродуктами.
У середньому в 2021 році країна шляхом власного виробництва Україна задовольняла потребу внутрішнього ринку: