Догори
Дати відгук

У Мінагрополітики повідомили, чи забезпечена Україна продовольством для внутрішніх потреб

За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 %

2 хв на прочитання27 Квітня 2022, 17:01
Поділитись:

На кінець маркетингового року 2021/2022 Україна потенційно може вийти на залишки запасів: пшениці –5,6 млн тонн, кукурудзи – 6,7 млн тонн, гречки – 11 тис. тонн, проса – 48 тис. тонн, вівса – 176 тис. тонн, цукру – 520 тис. тонн.

Перший заступник Міністра агрополітики та продовольства України Тарас Висоцький назвав основні чинники, які впливають на здорожчання вартості харчових продуктів, та розповів про обсяги внутрішніх резервів продовольства для забезпечення потреб українців. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

За даними Держстату, зростання споживчих цін в Україні в березні 2022 року прискорилося до 4,5 % з 1,6 % у лютому, 1,3 % – у січні та 0,6 % – у грудні.

Певне підвищення цін у березні цього року зумовлене насамперед подорожчанням логістики, адже через воєнні дії було розірвано багато ланцюгів поставок. Наразі ціни на енергоресурси більш-менш стабільні. Логістичні ланцюги відновлені. Дефіциту сировини немає. Тому за відсутності інших форс-мажорних факторів і без впливу активної фази війни ми не вбачаємо підстав для зростання цін. Навпаки, на певні сезонні продукти вони знизяться, зазначив Висоцький.

Україна наразі повністю забезпечена продовольством для внутрішніх потреб.

За даними Державної служби статистики України за 2021 рік індекс сільськогосподарської продукції, порівняно до відповідного періоду попереднього року склав 114,4%.

На кінець маркетингового року 2021/2022 Україна потенційно може вийти на залишки запасів: пшениці –5,6 млн тонн, кукурудзи – 6,7 млн тонн, гречки – 11 тис. тонн, проса – 48 тис. тонн, вівса – 176 тис. тонн, цукру – 520 тис. тонн.

За словами Висоцького, українці повністю забезпечені для своїх внутрішніх потреб молоком та молокопродуктами, зерновими, зернобобовими та олійними, яйцями, м’ясом та м’ясопродуктами.

У середньому в 2021 році країна шляхом власного виробництва Україна задовольняла потребу внутрішнього ринку:

  • в молоці та молокопродуктах на 99,1 %,
  • м’ясі та м’ясопродуктах — на 110,1 %,
  • зерні – на 323,3 %,
  • яйцях — на 125 %,
  • плодах, ягодах і винограді — на 75,9 %,
  • овочах — 104,6 %,
  • олії – споживаємо 7% від загального виробництва.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитаннягодина тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання10 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора