Догори
Дати відгук

У Львові вперше в Україні пересадили комплекс серце-легені: шанс на життя отримали чотири людини

Крім серця-легень, також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина.

2 хв на прочитання25 Жовтня 2023, 13:00
У Львові вперше в Україні здійснена надскладна операція яких у світі на рік лише 20-25. У Львові вперше в Україні здійснена надскладна операція яких у світі на рік лише 20-25.
Поділитись:

В Україні вперше пересадили комплекс серце-легені! Унікальну операцію виконали у Львові, спільно працювали команди нашого Першого медобʼєднання Львова та Інституту серця. Надскладна операція, яких у світі в рік виконується лише 20-25. Загалом шанс на життя отримали чотири людини:  крім серця-легень, також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина. 

Органокомплекс отримала 38-річна Ніна з Київщини. Ваду серця пані Ніна мала від народження. Згодом ця вада зіпсувала і легені. На трансплантацію жінка чекала довгих 15 років, 9 місяців з яких – в Індії. І майже втратила надію.

«З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати», – сказала жінка перед операцією.

Трансплантація тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали на операційному столі.

“Історична подія не тільки для нашої Лікарні, а й для всієї України. Ми об'єднали свої сили і виконали операцію, яка вважається однією з найважчих у світі. Понад три роки до цього йшли. Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності в Україні. Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап - це лише частинка шляху”, - говорить Олег Самчук, генеральний директор Першого медичного об'єднання.

Нині пацієнтка в реанімації у стабільному стані. Попереду - важкий шлях відновлення.

Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП. Наші лікарі боролися за життя хлопця, але травми виявилися несумісними з ним.





Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.