Хоч кукурудзяне пиво – традиційний напій для Мексики, але з цукрової кукурудзи пиво першими у світі зварили все ж українці! Ігор Вороблевський – ідейний натхненник створення цього унікального напою та головний менеджер з продажу цукрової кукурудзи “Всеукраїнського наукового інституту селекції” (ВНІС). Повідомляє SEEDS.org.ua.
"Воно вперше заварене в Україні, та й взагалі у світі з цукрової кукурудзи. Я звертався до багатьох пивоварів. Вони казали, що то неможливо – сировина з цукрової кукурудзи при певних температурах карамелізується і збивається в грудку. Тому його класично заварювати неможливо. З ним треба “побавитись”. Одні з найкращих пивоварів у Львові Lemberg Craft Brewery взялись за цю роботу. Тепер вони вдячні за те, що я їх надихнув. Ми зробили хімічний аналіз цукрі, які присутні у цукровій кукурудзі, підібрали французькі дріжджі, які підходять до цього пива, і заварили. Потрапили з 10 балів у десятку: підібрали хороший солод, місцеву джерельну воду", - розповів агроном.
Фото SEEDS.org.ua
За словами Вороблевського, кілька днів тому пиво тільки закінчило бродити й відстоялося. Це тільки його презентація. Поки що воно не для продажу. Крім того, цукрова кукурудза, навіть сама найдешевша, майже в 4 рази дорожча за солод з ячменю, хоча для виробництва пива використовують кукурудзу, яка не придатна для продажу. На продаж вибираються гарні, красиві качани. Власне кожен качан збирається вручну, перебирається і підсушується. Все це вручну.
"Наш напрямок – вирощувати насіння і продавати його. А пиво та бурбон – це нагода показати людям, що з маленького качанчика “некондиції” можна також щось виготовляти й заробляти гроші. Для фермерів – це додаткова нагода заробити на тому, де вже й не сподівався", - порадив вчений.
Нагадаємо, на базі школи створили міні ферму, де працюють учні (відео). Школярі виграли грант на відкриття виробництва.