Догори
Дати відгук

У Львові громадяни компостують опале листя й економлять до 5 тисяч грн на утилізації

Громадянам радять кооперовуватися у спілки — це ще вигідніше.

1 хв на прочитання03 Листопада 2021, 16:42
Фото зі сторінки Оксани Кошак — директорки Департаменту з питань поводження з відходами Львова Фото зі сторінки Оксани Кошак — директорки Департаменту з питань поводження з відходами Львова
Поділитись:

У Львові як прості мешканці, так і керуючі компанії мають альтернативу спалюванню  органічних відходів. До того ж ще й заощаджують немалі гроші.
Директорка Департаменту з питань поводження з відходами Оксана Кошак на своїй Facebook-сторінці пише, яким чином можна зекономити на процесі утилізації органіки методом компостування.

«Чи знаєте ви — якщо вивезти 5 тонн листя з прибудинкової території на компостування, а не викинути його у смітник, то для управляючої компанії, і як наслідок — для мешканців, економія становитиме 5000 грн, — так почала Кошак свій допис.

Далі вона зазначає, що витрати на вивезення плюс захоронення 5 тонн відходів становлять 7000 гривень:

  • збір і вивіз 1 тонни — 800 гривень,
  • захоронення 1 тонни — 600 гривень.

Витрати ж на автомобіль, який відвезе 5 тонн листя на компостувальну станцію становлять приблизно 2 тисячі гривень, а перероблення — безкоштовне. 

Кошак наголошує на тому, що якщо громади будуть кооперуватися у спілки та брати великовантажні автомобілі, то вигода буде ще більшою.

Перша в Україні комунальна компостувальна станція органічних відходів розпочала роботу у Львові з червня минулого року.

В жовтні вже надійшло 1150 тонн органіки, з них 500 тонн листя, 150 тонн гілля і 500 тонн харчових відходів, а це абсолютний місячний рекорд, або 50 %  об'єму 2020 року, зауважила експертка.
Нагадаємо п’ять способів екоповедінки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко