Догори
Дати відгук

У Львові хірурги виконали рідкісну радикальну операцію, аби врятувати життя пацієнтки з онко

Шукали каміння в нирках, а виявили ракову пухлину підшлункової залози.

2 хв на прочитання21 Листопада 2023, 13:34
 У Львові хірурги виконали рідкісну радикальну операцію У Львові хірурги виконали рідкісну радикальну операцію
Поділитись:

У Львові хірурги виконали рідкісну радикальну операцію, аби врятувати життя пацієнтки з онкологічною недугою, інформує Перше медичне об'єднання Львова на своїй сторінці у Facebook.

Таке втручання - операція Віппла - вважається одним із найскладніших у хірургії органів черевної порожнини. Прооперували жінку спеціалісти Лікарні Святого Пантелеймона.

Пацієнтка - 60-річна Марія з Львівщини. Все своє життя жінка пропрацювала на виробництві. Про здоров’я дбала завжди, адже через онкологію передчасно пішли з життя її рідні. Тому регулярно проходила обстеження.

Так було і цієї весни, коли пані Марія пішла на планове УЗД. Лікарі підозрювали, що в нирках жінки утворилось каміння. Натомість, просто приголомшили: у неї виявили пухлину підшлункової залози.

І КТ-діагностика підтвердила: у пацієнтки – пухлина головки підшлункової залози розміром 3х4 сантиметри. Утвір щільно прилягав до портальної і верхньої брижийкової вени.

Далі були місяці пошуку спеціалістів, які взялись би видалити пухлину та дали б жінці шанс на життя. Так пані Марія опинилась у Центрі онкології Лікарні Святого Пантелеймона. Тут мультидисциплінарна команда розробила тактику її лікування, першим етапом якого стала хіміотерапія.

Лиш після п’яти курсів хіміотерапії хірурги провели радикальне втручання – операцію Віппла. Працювали одразу двома командами – разом із судинними хірургами. Тривала операція 6 годин.

Спершу хірурги виконали панкреатодуоденальну резекцію - видалили частину підшлункової залози, частину шлунка, жовчного міхура та дванадцятипалохї кишки. Далі - видалили уражено частину портальної та мезентерійної вени, через яку проходить венозна кров до печінки, встановивши натомість штучний протез завдовжки 6 сантиметрів.

Операція минула успішно, вже на 6 добу пані Марія поїхала додому. Але на цьому її лікування не закінчується. На неї ще чекає курс хіміотерапії та тривала реабілітація. Тому бажаємо нашій пацієнтці швидкого одужання й відновлення.

Рак підшлункової залози є одним із п’яти найпоширеніших онкологічних недуг в Україні. Найбільша небезпека такого захворювання, що у 95% пацієнтів воно протікає абсолютно безсимптомно. Відтак звертаються пацієнти надто пізно, коли пухлина метастазувала та операція уже ефективна. Виявити утвір можна, якщо своєчасно проходити планові медичні обстеження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
У який час треба снідати, щоб довше прожити: відповідь фахівців
1 хв на прочитання2 години тому
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024